Éves szinten a globálisan előállított élelmiszer közel egyharmada megy a kukába az ENSZ statisztikái szerint. Ez a mennyiség, ha nem a szemetesbe kerülne, elegendő lenne arra, hogy az egész éhező afrikai lakosságot ellássa élelmiszerrel egy egész évre.

Magyarországra vetítve ez évi 1,8 millió tonna ételhulladékot jelent. Egy 2019-es NÉBIH vizsgálat szerint a magyar lakosok átlagosan évi 65 kilogramm ételt dobnak ki a kukába, melynek közel fele megmenthető lett volna egy kis odafigyeléssel.

A használható ételek szemétbe kerüléséért jelentős mértékben felelősek a háztartások. A kutatások szerint a globális élelmiszer-hulladék 40 százalékát a lakosság adja, így tehát mi magunk is tehetünk a féktelen pazarlás megállítása érdekében.

Illusztráció
Illusztráció

A jelenségnek jelentős hatása van a klímaváltozásra is. A mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak az ökológiai és vízlábnyoma hatalmas, ezért a pazarlás csökkentésével nagy mennyiségű ívóvizet meg lehetne takarítani és a káros gázkibocsátást is csökkenteni lehetne.

Az ételpazarlás csökkentése és ezzel a környezetünk védelme érdekében az ENSZ 2019-ben szeptember 29-ét jelölte ki az Élelmiszer-Pazarlás Elleni Világnapnak (International Day of Awareness of Food Loss and Waste), amelyet 2020 óta tartanak meg világszerte.

Kaposvár első magyar városként csatlakozik az ENSZ „Race to Zero” kezdeményezéséhez, amely a környezettudatos szemléletmódra hívja fel a figyelmet. A klímavédelmet és klímatudatosságot népszerűsítő program egyik fontos része az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása. Itt kapcsolódik be az akcióba a Munch elnevezésű platform, amely lehetővé teszi, hogy a csatlakozó vendéglátóhelyek és boltok kedvezményes áron értékesítsék a jó minőségű, de meg nem vásárolt ételeiket, illetve élelmiszert ajánljanak fel nélkülöző embereknek. A Munch eddig 43 000 adag ételt mentett meg, amivel hozzávetőlegesen 118 tonna üvegházhatású gáz kibocsátását előzte meg. A programhoz kapcsolódik a Rakun Dobozközösség is. A cég kiváltja az ételkiszállítás során használt egyszerhasználatos dobozokat. Fix havidíjért, jelképes 100 Ft-ért bérbe adja cseppmentesen záródó, rozsdamentes acél edényeit, így kínálva lényegesen olcsóbb és a környezetre ártalmatlan megoldást az ételek célba juttatására.

Címkék: élelmiszer-pazarlás, világnap, környezetvédelem, olvasóink kérdezték