Hét hónap alatt felélte az emberiség a Föld éves megújuló erőforrásait. 2021-ben július 29-ére esik a globális túlfogyasztás napja, ezt a dátumot minden évben a kanadai Global Footprint Network állapítja meg.

ökológiai lábnyom

Tavaly a pandémia és a globális gazdasági válság miatt sokkal kevesebb fosszilis tűzelőanyagot égettünk el, így a túllövés napja is sokkal későbbre, augusztus 22-re tolódott. 2021-re viszont nagyjából helyreállt a világgazdaság, az emberek ismét sokkal többet autóznak, a gyárak száz százalékon pörögnek, és az amazonasi esőerdő területe is folyamatosan csökken. Ennek egyenes következményeként a globális túlfogyasztás napja majdnem egy hónappal korábbra esik idén, ez pedig illeszkedik abba a trendbe, hogy évről évre hamarabb merítjük ki a Föld erőforrásait.

Emellett az emberiség ökológiai lábnyoma is folyamatosan nő. 2021-ben a biokapacitás egy emberre vetítve 1,5 hektárra jön ki évente. Ehhez képest az emberiség globális ökológiai lábnyoma jelenleg 2,7 hektár egy emberre nézve, vagyis majdnem kétszer akkora, mint amekkorát Földünk hosszú távon elbír.

Ábra: Global Footprint Network
Ábra: Global Footprint Network

A Global Footprint Network nem csak globálisan, de országonként lebontva is megállapítja a túllövés napját minden évben. Ezek alapján Magyarország már június 8-án, a globális világnap előtt elhasználta éves természeti erőforrásait. De vannak olyan országok, mint Ausztrália, vagy Belgium, amelyek már márciusban felélték természeti tartalékaikat.

Címkék: Globális túlfogyasztás napja, ökológiai lábnyom, természeti erőforrás, Föld, olvasóink kérdezték