Néhány nappal ezelőtt Lábodnál gyulladt ki az aljnövényzet. A megye katasztrófavédőit idén már közel 80 olyan tűzesethez riasztották, ami szabad téren keletkezett. Éppen ezért most mindenkit óvatosságra intenek, ha a kertben szeretnének égetni.

- Fontos, hogy a tüzet sose hagyjuk felügyelet nélkül. Ha feltámadt a szél, azonnal oltsuk el a lángokat, illetve mindig legyen készenlétben elegendő mennyiségű oltóanyag. Ez lehet víz, homok vagy akár egy tűzoltókészülék is. Egy-egy eldobott cigaretta csikk is komoly károkat okozhat a természetben - válaszolta kérdésünkre a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Óvári Timót.

null

A mostani veszélyhelyzet idején még az önkormányzatok szabályozhatják a települési tűzgyűjtást. A különleges jogrend lejártával viszont országszerte tilos lesz az égetés. Ez ugyanis a levegő minőségét rendkívüli mértékben rontja.

A tűzgyújtási tilalom ugyanakkor nem vonatkozik a kerti bográcsozásokra és szalonnasütésekre, de a jó idő közeledtével a tűzoltók arra kérnek mindenkit, hogy kellő elővigyázatossággal bánjanak a tűzzel!

Címkék: szabadtér, felhívás, tűz, olvasóink kérdezték