Az ország nagy részén továbbra is változó intenzitással havazik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazással érintett térségekben a kora reggeli órákban mintegy 400 munkagéppel végezte a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. Valamennyi országos közút járható, de az autósokat arra kérik a szakemberek, hogy továbbra is fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának szerda reggeli összesítése alapján a Dunántúl túlnyomó részén szállingózik a hó, Bicskénél hódara esik, a csapadékmentes területeken is borult, felhős az ég. A Dunától keletre Gödöllő, Monor, Kecskemét, Hajdúnánás és Ófehértó környékén havazást, másutt többnyire hószállingózást, havas esőt jeleztek. A Tiszától keletre jellemzően eső esik. A gyorsforgalmi utak mindenhol jól járhatóak, jellemzően sónedvesek.

A főutakon az ország középső részében, a havazásban érintett területeken előfordulhatnak még latyakos szakaszok. A mellékutak az intenzívebb havazásban érintett területeken, így az ország középső harmadában többnyire latyakosak, Sárvár, Kiskunhalas és Heves térségében pedig egyelőre téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők.

Hétfő óta több száz munkagép végzi folyamatos rotációban a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az országos közúthálózaton. A héten eddig összesen mintegy 14 tonna sót és csaknem 500 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek a havazásban érintett területekre. A reggeli órákban mintegy 400 munkagép dolgozott az utakon.

A hóeltakarítási munkákat hétfő este óta ütemezetten látja el a közútkezelő, első körben a gyorsforgalmi- és főutakon avatkoznak be, majd ezt követik a mellékutak. Az egyes területekre előre beosztott munkagépek körülbelül 30-50 kilométernyi utat tudnak egy fordulókörrel bejárni, egy ilyen beavatkozás, függően a forgalom nagyságától és a beavatkozási igényektől, domborzattól, mintegy 2-5 órát vehet igénybe, amit bizonyos esetekben többször is meg kell ismételni, főleg intenzív havazás esetén.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk!

Címkék: hóhelyzet, közút, havazás, olvasóink kérdezték