A sportesemény helyszínére várhatóan sokan utaznak európai uniós légitársasággal, foglalnak európai közvetítőn keresztül szálláshelyet vagy bérelnek autót Brazíliában. Elképzelhető, hogy a külföldi utazásunk nem a terveink szerint alakul, mert például törlik a repülőjáratunkat vagy késik a repülőgépünk, elveszik a poggyászunk, rossz minőségű szállást kapunk vagy problémák merülnek fel az autóbérlés során.

A Brazíliába történő utazáshoz kapcsolódóan fontos tudni továbbá, hogy az Európai Unióban a légi utasokat védő, a járattörlésre, járatkésésre és visszautasított beszállásra vonatkozó fogyasztói jogok (adott esetben átfoglalás, jegyár-visszatérítés, ellátás, szállásnyújtás, kártalanítás) az EU területéről induló járattal utazókat minden esetben, a légitársaság honosságától függetlenül megilletik. Ezzel szemben a Brazíliából az EU területére érkező járatokkal közlekedők csak akkor részesülhetnek az uniós szintű védelemben, amennyiben EU-s légitársasággal utaznak.

Mindazonáltal a brazil jogszabályok értelmében a Brazíliából induló járatok utasai is jogosultak járattörlés és legalább 4 órás időtartamú indulási késés esetén átfoglalásra (adott esetben szállodai elhelyezéssel együtt) vagy jegyár-visszatérítésre, a légitársaság székhelyére tekintet nélkül.

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Emellett utazás előtt javasolt az alkalmazásboltokból letölteni az ingyenesen és internet kapcsolat nélkül használható "ECC-Net: Travel" mobil alkalmazást, amely az EU-s vállalkozásokkal szemben minket megillető jogok érvényesítését könnyítheti meg. Az alkalmazás fogyasztóvédelmi jogi tudnivalókat és nyelvi támogatást nyújt az EU 23 nyelvén (magyar nyelven is), továbbá norvég és izlandi nyelven.

Az olimpiai sporteseményekre a belépőjegyeket kizárólag a sportesemény hivatalos weboldalán, a szervezők feljogosított viszonteladóknál vagy a feleslegessé vált jegyek eladására szolgáló hivatalos viszontértékesítési platformon vásárolják meg. A hamis jegyek megvásárlásából eredő csalódások és anyagi veszteségek elkerülése érdekében az Európai Fogyasztói Központ azt tanácsolja, hogy kerüljük a nem hivatalos értékesítési módokat.

Végezetül szükséges megjegyezni, hogy amennyiben az olimpiai játékokra történő kiutazás megszervezése egy magyarországi székhelyű utazási irodán keresztül történt, úgy az utazási irodával szemben felmerülő kifogások tekintetében a fogyasztó a magyar fogyasztóvédelmi hatósághoz, illetve az illetékes békéltető testülethez, bírósághoz fordulhat. Brazil vállalkozásokkal szembeni panasz esetén pedig a brazil fogyasztóvédelmi szervezetek, valamint szintén a bíróságok nyújthatnak segítséget.

Az EFK-hoz fogyasztói tanácsadásért vagy panasz benyújtása érdekében az info(kukac)magyarefk.hu e-mail címen lehet fordulni. Az utazást megelőzően pedig célszerű átolvasni az EFK honlapján található hasznos fogyasztóvédelmi tudnivalókat.

 

Címkék: Rió, utazás, olimpia, fogyasztóvédelem, olvasóink kérdezték