Kaposvár ünnepi közgyűlését ide kattintva nézhetik meg.

Az elismerést bajbajutottakat segítő, a közösséget áldozatkészen szolgáló, több évtizedes munkájáért vehette Bodó László önkéntes tűzoltó és életmentő.

Bodó László a kaposvári tűzoltósággal a SZÜV dolgozójaként, informatikusként került kapcsolatba, s ekkor szembesült azzal is, hogy milyen nagy szolgálatot tenne a kaposváriaknak a hivatásos tűzoltók munkáját megkönnyítő és kiegészítő egyesület megszervezésével. 1998 márciusában így lett alapítója a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesületnek, melynek azóta is vezetője.

Tevékenységük változatos: az életmentéstől az oltásig, az eltűnt személyek felkutatásától és a műszaki mentéstől az állatok mentéséig terjed.

A megyeszékhelyek önkéntes egyesületei közül elsőként – 2014-ben – a speciális eszközparkját folyamatosan fejlesztő Kötél kapott önálló beavatkozási jogot a katasztrófavédelemtől.

Az életmentővel nemrég stúdiónkban is beszélgettünk áldozatos munkájukról. 

Magas színvonalon végzett munkájáért, amellyel mint katonatiszt, cégvezető és helytörténész több évtizeden át szolgálta a kaposváriak közösségét, a Pro Urbe Kaposvár kitüntetés érdemelte ki Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. nyugalmazott ügyvezető igazgatója.

A katonai akadémiát végzett Puskás Béla különféle beosztásokban teljesített szolgálatot, a kaposvári Hunyadi János laktanya parancsnokhelyetteseként a katonák képzésének, nevelésének feladata is rá hárult, de segítette a délszláv válság békés rendezését biztosító amerikai katonák tevékenységét is. 1997-ben helyezték szolgálati nyugállományba. 2000-től pedig – több mint huszonhárom esztendőn át, egészen a nyugalomba vonulásáig – ügyvezető igazgatóként irányította a Somogy Megyei Temetkezési Szolgáltató Kft.-t. Katonai és temetkezési vezetőként szerzett tapasztalatait helytörténeti kutatásai és publikációi foglalják egységes keretbe. Évek óta jelennek meg település- és hadtörténeti könyvei, Temetők üzenete című kötetében pedig a Somogyban nyugvó neves személyek életrajzi adatait és a sírok fényképeit gyűjtötte össze.

Szalai Gyula, a Kaposvári Villamossági Gyár ügyvezető igazgatója színvonalas és eredményes cégvezetői munkájáért kapta meg a díjat.

A cégvezető fiatalon került az 1967-ben létrejött Kaposvári Villamossági Gyárba, ahol hamarosan már gyártástervezőként, majd osztályvezetőként dolgozott. Azóta folyamatosan tagja a vállalat menedzsmentjének, tizenöt éve ügyvezető igazgatója a KVGY-nek. Irányításával a térség egyik meghatározó munkáltatója a gyár, amelyet 2015-ben Üzleti Etikai Díjjal, 2021-ben Somogy Gazdaságáért díjjal, míg legújabban Az Év Kaposvári Munkáltatója díjjal tüntettek ki. 2010-ben a dél-dunántúli régióban, 2023-ban Somogy vármegyében nyerte el az Év Vállalkozója díjat. 2017-ben ő lett év somogyi embere.

Szalai Gyula korábban stúdiónkban értékelte a mögöttünk hagyott évet.

A város ugyancsak Pro Urbe Kaposvár kitüntetéssel jutalmazta a Mikrokozmosz Művészeti Alapítvány a fiatal kaposváriak művészeti nevelését segítő munkáját.

A zenekarok és zenészek külföldi tapasztalatszerzésének elősegítését, a fiatal tehetségek támogatását és művészetoktatási intézmény indítását célul kitűző alapítványt 1992-ben hozták létre. Támogatták a vonós- és a fúvószenekar cserekapcsolatait, hangversenyeket szerveztek, s a kuratórium díjat is alapított a zeneiskola oktatóinak és tanulóinak jutalmazására. Az alapítvány azóta is eredményesen és töretlen lelkesedéssel dolgozik: pályázatok révén, szponzorok segítségével tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermekeknek szerveznek művészeti táborokat, versenyekre készíti fel őket. 1996-ban indították el a Mikrokozmosz Alapfokú Művészeti Iskolát, amely zene, néptánc, társastánc és modern tánc tagozaton oktatja növendékeit. Művészeti csoportjaik állandó résztvevői a városi és vármegyei rendezvényeknek.

Címkék: Év Sportolója, városnap, Pro Urbe, gála, teátrum, Csiky, díszpolgár, közgyűlés, színház, ünnep, kultúra, Kaposvár