Újabb, Rippl-Rónait idéző közterületi alkotást avattak fel Kaposváron. Ezúttal egy városdíszítő mozaikról van szó, amit a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Technikum négy festőszakos diákja készített művésztanárukkal közösen. 

A készítők nem sokat gondolkodtak, milyen témát válasszanak. Ráadásul a diákok számára ez egy nagyon nagy lehetőség volt, hiszen ez az alkotásuk most nemcsak egy tárlat erejéig látható, hanem mindennap ott van az emberek életében - mondta el az intézmény vezetője, Surányi Péter.

A technikum művésztanára, Csincsi Arnold szerint a mozaikból kirakott életkép, a kis szobabelső, a falon képek, a gyümölcsök elég összetett vizuális világot alkotnak, amelyet örömmel alkottak meg a készítők.

Az utcamozaik átadójára Piacsek bácsi ükunokáját, Hetesiné Villányi Évát is meghívták: "A kedélyes, jó humurú öreg úr szerette a vörös bort és maga is foglalkozott bor készítéssel a kis szőlőjében. Édesapámtól, aki szintén erdész volt maradt rám az a rövid kis történet, mely szerint gyakran hívott vendégeket a borospincébe. Amikor már fogyóban volt az asztalon a jóféle vörös bor, egyszer csak így szólt a feleségének: Mária, süllyedjen a föld alá! Ükanyám persze nem vette zokon e szavakat, hanem már indult is le a pincébe, hogy újra megtöltse a kancsót, a vendégek pedig jót derültek a kissé félreérthető dörgedelem hallatán."

Szita Károly polgármester pedig arról beszélt, hogy az alkotás amellett, hogy felfrissíti a városképet, erősíti a kaposváriak közösségét is: "két világ találkozik ezen a képen, az egyik Rippl-Rónaié, a másik pedig fiataloké. Most megelevenedik valami előttünk, ami aztán közkincsé is válik." 

Címkék: mozaik, Piacsek, iparművészeti, Zichy, dísz, Rippl-Rónai, közösség, kultúra, kaposvár