Világhírű kortárs bábművészek, határon túli magyar színihallgatók, utcai bábosok, komédiások, artisták, muzsikusok, óriásbábosok, a szakma igazi nagymesterei érkeznek Kaposvárra tavasszal áprilistól egészen június végéig szenzációs és fergetegesnek ígérkező programkínálattal. A 10. Színházi Olimpia keretei között szerveződő Bábművészeti Világtalálkozó egyik meghatározó helyszíne lesz több hétvégén keresztül a kaposvári BábSzínTér. A fesztivált bábművészeti kiállítások, és egy szabadtéri térinstalláció is gazdagítani fogja.

Az elkövetkezendő hónapokban a színházi világ Magyarországra fókuszál, ezért a hazai bábművészeti szakma- az országban működő 13 vidéki bábszínház és a Magyar Bábművészek Országos Szövetsége-azzal a céllal állította össze a világtalálkozó programját, hogy a műfajban dolgozó hazai és nemzetközileg is elismert társulatok és független alkotói közösségek abban mindannyian részt vegyenek. Egy jól átgondolt, rendkívül sokszínű, gazdag élményanyagot kínáló fesztivál várható, amelynek keretei közt a BábSzínTér 14 külföldi, 4 határon túli és 12 magyar társulatot lát vendégül.

Az április végén kezdődő kaposvári programok első eseménye a nemzetközi bábművészetre irányítja a figyelmet.  A műfaj egészen különleges és misztikus világába repítik el a közönséget az egymást követő előadások négy napon keresztül.  Indiai, indonéz és kínai bábművészek az árnyjáték, a wayang bábok és a kínai kultúra hagyományaira épülő kesztyűs bábjáték világát tárják fel az érdeklődők előtt. A programot szakmai bemutatók, workshopok is színesítik. A fesztivál szervezői fontosnak tartották, hogy a bábszínész képzésben részesülő hallgatók is bemutatkozási lehetőséget kapjanak a világtalálkozón, Kaposváron a Marosvásárhely Művészeti Egyetem hallgatói mutatkoznak be egy kortárs színházi vizsgadarabbal.

Májusban szintén a határon túlról érkezik a Báb Szín Térbe a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulta két előadással, amelyek után a május végi gyermeknap- és a pünkösdi hosszú hétvége kínál alkalmat tartalmas és meghatározó élményekre.  Utcaszínházi hangulat ígérkezik ekkor a Vaszary Parkba, ahol együtt, egymást inspirálva szórakoztatják a közönséget a bábosok, a muzsikusok, artisták, zsonglőrök, óriásbábosok.  A tér egy óriás szabadtéri színházzá alakul át, amit egy látványos installáció is kiegészít, ami egyaránt funkcionál majd kiállító-, hírfelületként, és fényszínház helyszíneként is.

Júniusban a világtalálkozó programjai a kaposvári Rippl-Rónai Fesztivál, a Szent-Iván Éj, illetve a Múzeumok Éjszakája eseményeit is színesíteni kívánja.  Amellett, hogy a nemzetközi fesztivál középpontjában a szakmai együttműködés áll, fontos célja, hogy megmutassa a közönségnek a műfaj sokszínűségét, a minden korosztályhoz szólni tudó értéket teremtő és hagyományokat átörökítő képességét, hogy a bábszínház egy rendkívül színes, izgalmas és sokrétű műfaj, ami korosztálytól függetlenül képes mindenkinek élményt szerezni.  A világtalálkozó záróeseménye június 30-án Budapesten lesz a Magyar Zene Házában, ahol a kaposvári BábSzínTér készülő installációja is kiállításra kerül, interaktív játéktérként egészíti ki a Bábok Háza Zene Háza báb- és utcaszínházi forgatagot. 

Címkék: BábSzínTér, világtalálkozó, bábszínház, előadás, művész, jubileum, nemzetközi, kultúra, Kaposvár