A Kossuth téren tartott ünnepi beszédében Kaposvár polgármestere úgy fogalmazott: a tét most hatalmas, hiszen olyan időket élünk, amikor minden szónak ólomsúlya van, mert háborútól reszket a világ. S amíg a világon sokan a békéért imádkoznak, fontos, hogy legyen egy biztonságos szeglete a világnak, ahol szeretet és béke honol, s ahol túlélhet az ember és ahol jövőt építhet.

„Március 15-e a szabad magyarok ünnepe! És nekünk, kaposváriaknak az idei esztendő a szabadság éve. A szabadságé, hiszen városunk éppen 150 évvel ezelőtt nyerte el a szabad önrendelkezés jogát, 25 évvel azután, hogy a márciusi ifjak példát mutattak a nemzetnek szabadságszeretetből, bátorságból és önfeláldozásból. Könnyen belátható, hogy nélkülük és 1848 forradalma nélkül ma aligha ünnepelnénk a szabad cselekvés e másfélszáz kaposi esztendejét.”

A Kossuth téri megemlékezést élőben közvetítettük:

Szita Károly szerint, míg a gyökértelen, vagy éppen emlékezetüket veszítő népek irányíthatatlanul sodródnak, addig a magyaroknak szilárd útjelzők, a történelmünk, a kultúránk, a szokásaink és a tapasztalataink egyértelműen mutatják a helyes irányt. Mint mondta: mi a hőseinktől nem a kardjaikat és a puskáikat örököltük, hanem azoknál valami sokkal maradandóbbat, a szabadság iránti olthatatlan vágyat.


Pillanatképek a Széchenyi térről és a Petőfi térrőlPillanatképek a Széchenyi térről és a Petőfi térrőlPillanatképek a Széchenyi térről és a Petőfi térrőlPillanatképek a Széchenyi térről és a Petőfi térrőlPillanatképek a Széchenyi térről és a Petőfi térről
Pillanatképek a Széchenyi térről és a Petőfi térről
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A magyarok az orosz-ukrán háború kapcsán - vállalva a megvetést, a retorziót – a békét, a tűzszünetet követelték. S az azóta is dúló harcok ellen, amelyek halottakat, rettegést hoztak, most is csak azt tehetjük, hogy ragaszkodunk az egyetlen vállalható állásponthoz – tette hozzá.

Az önrendelkezéséhez ragaszkodó ember és közösség ugyanis mindig küzd a függetlenségéért és ki kell állni az igazság mellett is, mert az nekünk, magyaroknak, szívügyünk.

„Nemzeti ünnepünkön azt kérem, keressük egymás tekintetét, szorítsuk meg egymás kezét, s álljunk ki azért az országért és azért a világért, amelyért olyan sokat áldozott a szabadságszerető magyar.”

Címkék: 1848, forgalomkorlátozás, útlezárás, szabadságharc, március 15., forradalom, megemlékezés, nemzet, ünnep, kultúra, Kaposvár