A könyvtár hátsó bejáratánál felállított kölcsönző automatát pénteken délelőtt óvodások közreműködésével a város polgármestere és a könyvtár korábbi, illetve jelenlegi igazgatja adta át az olasóknak. Az automata ötlete a koronavírus-járvány miatt bezárt könyvtárban tavaly vetődött fel. Az érintésmentes kölcsönzés mellett az automata másik nagy előnye, hogy a nap 24 órájában használható.

"Nem tartunk mostanában könyvbocsánat napot, hiszen nincs olyan kifogás, hogy zárva volt a könyvtár. Bármikor vissza lehet hozni, egy egyszerű mozdulattal, az olvasójegyen található kódot becsippantjuk és visszaadjuk a könyvet és ha, valakinek van számítógépe, akkor az egyszerűen kérhet is tőlünk könyvet, úgy, hogy a könyvtárunk honlapján van egy link, ahol leírja, hogy kell a Rumini, vagy a Pál utcai fiúk és mi visszaírunk, hogy a könyvet betettük az automatába és bármikor el lehet jönni, vasánap is, éjjel kettőkor is és át lehet venni a könyveket" - fogalmazott a Takáts Gyula Könyvtár igazgatója, Rázsits Veronika.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere pedig az átadón a könyvtárak szemléletformáló, ismeretterjesztő és közösségépítő hozadékairól beszélt: "A könyvtár ma már nem csupán arra kell, hogy szolgáljon, hogy bejövök, beiratkozok, könyvet kölcsönzök, hazaviszem, kiolvasom, visszahozom, vagy helyben elolvasom az újságokat, hanem a könyvtárnak közösségi térré kell válni, ahová be kell menni, mert olyan programok vannak."

A kaposvári könyvtár e vonatkozásban eddig is élen járt. Az intézményben ugyanis rendszeresen szerveznek családi és kézművesprogramokat, klubfoglalkozásokat, író-olvasó találkozókat. A könyvtárosok legközelebb épp most vasárnap települnek majd ki a városligetbe.

Címkék: kölcsönzés, olvas, automata, közösség, könyvtár, program, kultúra, Kaposvár