Nemzeti ünnepeket és nemzetközi emléknapokat összegyűjtő honlap indult, amely az adott eseményről szóló ünnepségek, megemlékezések megszervezéséhez nyújt segítséget - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence azt mondta, hogy a weboldalon 48 jeles eseményhez kapcsolódó tartalom, köztük 288 forgatókönyv található, ezek a teljes ünnepség segédanyagát tartalmazza. Ezek között van például a tanévnyitóhoz, a 48-as forradalom és szabadságharchoz, a karácsonyi ünnepséghez, a magyar költészet napjához, vagy a víz világnapjához kapcsolódó tartalom.

Az oldalon az eseményekkel kapcsolatban leírások, módszertani ajánlások, szövegek, videók, hanganyagok szerepelnek, és megismerhetők, milyen hagyományok kapcsolódnak hozzá, milyen forrásokból érdemes tájékozódni - ismertette, hozzátéve: a honlapon saját forgatókönyv is összerakható, majd kinyomtatható.

A portált az Oktatási Hivatal (OH) hozta létre, kérdőívekkel felmérték, mely ünnepnapok érdeklik az embereket, majd kiadványokat szerkesztettek, valamint összegyűjtötték a különböző alkotásokat, és feltöltötték a honlapra.

A honlap célja, hogy segítsék a pedagógusok munkáját, amikor ünnepségekre, emléknapokra készülnek - tette hozzá az államtitkár.
Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke arról beszélt: a honlap az iskolák által feltárt igényekre reagál, de a létrehozáskor az is a célok között szerepelt, hogy jogtiszta szerzői műveket - filmeket, képeket, hanganyagokat - bocsássanak rendelkezésre, amellyel a pedagógusok színesebbé tehetik a tanórákat.

A portál emellett segítség lehet a szülőknek, amikor a gyermeküknek szeretnének mesélni egy-egy eseményről, valamint a polgármestereknek, helyi közösségeknek, szervezeteknek is, ha valamelyik eseményt ők is meg szeretnék ünnepelni - fűzte hozzá.

Az elnök szerint a portál segít a diákoknak jobban elsajátítani az ismereteket, mert életre szóló élményt szereznek, amikor interaktívan részt vesznek például egy megemlékezésben.

Címkék: jeles nap, portál, weboldal, nemzet, megemlékezés, program, ünnep, kultúra