"Itt volt a szárnypróbálgatások ideje is még, amikor gyakorlati évemet töltöttem 2009-ben Kaposváron, innen váltam önállóvá, önálló lekésszé, aztán ide tértem vissza, és talán azt is ki merem mondani, hogy a saját prédikátori hangomat is itt ezen a helyszínen találtam meg."

Pongrácz Mátét pontosan tíz évvel ezelőtt, 2011. augusztusában hívta vissza Kaposvárra az akkori lelkész, Szemerei János, akit püspökké kinevezése után a fiatal lelkész váltott a megyeszékhely evangélikus gyülekezetének élén. Az elmúlt tíz év eseménydúsan, az építkezés, a feljődés éveivel telt el számára Kaposváron.

"Nagyon sok olyan dolgot létrehoztunk, ami talán fontos lehet majd a későbbiekben a gyülekezet számára. Ilyen lehet péládul az új bölcsőde létrehozása, az orgona megépítése, sorolhatnánk tovább, de igazából, ami azt gondolom, hogy a legfontosabb az a lelki fejlődés, ami végig ment a gyülekezetben. Az a rengeteg alkalom, az a rengeteg gyülekezeti program, hétvége, amit átélhettünk együtt a közösségben. Úgyhogy én bízom abban, hogy ha majd erre a tíz évre visszagondolnak a kaposváriak, akkor nem csak arra fognak gondolni, hogy mi épült, hanem, hogy milyen sok lelki programot is tudtunk adni." - mondta el a búcsúmise előtt stábunknak Pongrácz Máté.


Elbúcsúzott Kaposvártól a Pongrácz házaspárElbúcsúzott Kaposvártól a Pongrácz házaspárElbúcsúzott Kaposvártól a Pongrácz házaspárElbúcsúzott Kaposvártól a Pongrácz házaspárElbúcsúzott Kaposvártól a Pongrácz házaspár
Elbúcsúzott Kaposvártól a Pongrácz házaspár
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Feleségét, Pongráczné Győri Boglárkát 2013. augusztusában avatták lelkésszé és ő is a kaposvári gyülekezetet szolgálta az elmúlt évek alatt. Kaposvárról éltete legszebb emlékeit viszi magával új szolgálati helyére, Győrbe.

"Az az igazság, hogy ez a mai nap se Máténak, se nekem, sem pedig azt gondolom, hogy a gyülekezetnek nem egyszerű. Talán a szememen is látszik, hogy kicsit könnyes, hiszen olyan sokminden ért bennünket, olyan sok élmény, olyan sok tapasztalatot kaptunk a gyülekezettől, hogy ezt nehéz egy mondatban összefoglalni. Nekem mégis nagyon, nagyon sokat jelentett az, hogy éppen most keresztelésre készülünk, és kinyitottam a keresztelési anyakönyvet, és a gyermekeink nevét is megtalálhatom benne. Én azt gondolom, hogy a gyökerek, amiket itt eresztettünk azok itt is fognak maradni." - árulta el nekünk Pongráczné Győri Boglárka stábunknak.


Elbúcsúzott Kaposvártól a Pongrácz házaspárElbúcsúzott Kaposvártól a Pongrácz házaspárElbúcsúzott Kaposvártól a Pongrácz házaspárElbúcsúzott Kaposvártól a Pongrácz házaspárElbúcsúzott Kaposvártól a Pongrácz házaspár
Elbúcsúzott Kaposvártól a Pongrácz házaspár
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A vasárnapi ünnepi istentiszteleten Szita Károly polgármester is köszönetet mondott a Pongrácz házaspárnak a Kaposváron végzett munkáért.

"Kaptam Boglárkától és Mátétól egy levelet talán két héttel ezelőtt, amelyben elköszöntek rajtam keresztül a várostól. Egy nagyon szép levél volt, felsoroltak benne nagyon sokmindent, ami lelkészi idejük alatt itt Kaposváron, nem csupán a templomban, hanem a város egész közösségében történt mindnyájunk örömére. Írtak az Életfáról is, ahova megszületett gyermekeik nevei is felkerültek, erősítve a kaposváriak közösségét." - mondta el az istentiszteletet követően Szita Károly.

A Pongrácz házaspár az istentiszteletet követően ajándékot kapott az evangélikus gyülekezettől és a polgármestertől is. Az evangélikus egyház a Pongrácz házaspár helyét egyelőre nem tudja betöltetni lelkészi hiány miatt. Ennek ellenére nem marad el egyetlen istentisztelet sem. Dombóvárról érkezik majd a helyettesítés a következő időszakban.

Pongráczné Győri Boglárka az istentisztelet végén elárulta, hogy szeptember 12-én még visszatérnek Kaposvárra, hiszen a gyermekek konfirmációját még ők végzik.

Címkék: Pongrácz Máté, Pongráczné Győri Boglárka, lelkész, istentisztelet, búcsú, evangélikus, kultúra