Óriási érdeklődés övezte már hetekkel az est előtt az orgonakoncert sorozat záró alkalmát. A “Hangszerek Királynője” elnevezésű eseménysor zárásaként Sebestyén Márta énekművész és Szamosi Szabolcs orgonista zenélt együtt.

Akár nagy találkozásnak is nevezhettük a szombaton megrendezésre került orgonakoncertet az evangélikus templomban. A nagy találkozás ezúttal többrétegű volt. Két különleges hangzás, a fenséges és uralkodó orgona, az önmagában is varázslatos hangulatot teremtő különleges énekhanggal, a klasszikus zene a népzenével és az egyházzenével, Sebestyén Márta összehasonlíthatatlan énekművészete Szamosi Szabolcs virtuóz, újszerű orgonajátékával találkozott ezen az estén.

Sebestyén Márta Kossuth- Liszt Ferenc- és Grammy-díjas énekesnő, a magyar kultúra nagykövete. A klasszikus népzenei éneklés mellett szívesen utazik a világzene, egyházzene területére is, de nem riad vissza a merészebb találkozásoktól sem. Különleges énekhangja, zenei műveltsége és egyedi személyisége varázsolja közönséget már évtizedek óta itthon és a világ minden szegletében.

Szamosi Szabolcs orgonaművész életét minden szempontból kitölti a zene. Nemcsak dinamikus, improvizatív játékáról híres, újító, ám a zenei hagyományokat mindig szem előtt tartó művész, de a Filharmónia Magyarország vezetőjeként a magyarországi klasszikus zenei élet egyik motorja.

Az est folyamán az egyházzenei darabok mellett Bach, Bartók és Tolcsvay művei is felcsendültek egyedülálló párosításban, és ez léleksimogató, különleges estét adott a koncertlátogató, zeneszerető közönségnek.
Mély hatást gyakorolt a zsúfolásig megtelt templom hallgatóságára, amikor egy gyönyörű somogyi dallam szőtte át Johann Sebastian Bach zenéjét.
Az ingyenes koncertsorozat végén egy perselyt is kihelyeztek a kaposvári evangélikusok, hisz a koncert zárásával folytatódik a Kaposvári Evangélikus Templom új orgonájának építése.

A tavasz folyamán egy 16 lábas fagott sípsor és egy tremoló beépítésével még csodálatosabb hangzásra lesz képes a gyönyörű barokk hatású orgona. A továbbépítés költségei megközelítik az 1.500.000 forintot, így Pongrácz Máté lelkész a zeneszeretők segítségét kérte a hangszer fejlesztésének megvalósítására.

Címkék: Szamosi Szabolcs, Sebestyén Márta, evangélikus, orgona, templom, Kaposvár, közösség, koncert, kultúra