A január 20-án kezdődő egy hetes sorozat anyagát az indonéziai keresztyének állították össze, melynek fókuszában az igazságosság került. A hét központi igéje így hangzik: „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj.” (MTörv 16,20)

Az indonéz keresztyén kisebbségben élnek a muszlimok egyik legnagyobb országában. Hitük, kiállásuk, Krisztushoz tartozásuk példaként szolgálhat az európai keresztyének számára.

Az idei évben az egy hetes sorozat nyitóalkalmának a Kaposvári Evangélikus Templom adott helyt, ahol Varga László megyéspüspök hirdette Isten igéjét.
Az idei évben az egy hetes sorozat nyitóalkalmának a Kaposvári Evangélikus Templom adott helyt, ahol Varga László megyéspüspök hirdette Isten igéjét.

A kaposvári rendezvénysorozat idén a megszokottól eltérően a Kaposvári Evangélikus Templomban kezdődött, ahol az ünnepi alkalom egyszerre volt imaest és orgonakoncert, hiszen az est igei gondolatait keretezve Pálúr János református orgonista szólaltatta meg a kaposvári evangélikusok új orgonáját.

A Budapest Fasori Református Templom művésze elképesztő lágysággal nyúlt az új hangszerhez, átélve az imahét belsőség hangulatának varázsát. Az improvizáció módszerével muzsikáló zenész igazi mély elcsendesedő perceket szerzett játékával a hallgatóságnak.

Varga László megyéspüspök igehirdetésében az szeretet parancsára hívta fel a figyelmet és kiemelte, a keresztyén élet alapvető sajátossága az elesett, a gyenge, a rászoruló felkarolása. A szeretet ilyen formán történő megélését Jézus nem csak hirdette, de tetteivel bizonyította is.

A kaposvári nyitóalkalomról készült élő Youtube közvetítés alább megtekinthető:

A kaposvári közös imaest mellett számtalan közös alkalmat tartottak a keresztyén felekezetek az országban, többek között egy országos ünnepi nyitó istentiszteletre is sor került a Deák téri Evangélikus Templomban, ahol Dr. Erdő Péter bíboros és Szabó István dunamelléki református püspök hirdette Isten igéjét.

Igehirdetésükben egységesen a Krisztushit valódi megélésére helyezték a hangsúlyt. Az ünnepi liturgiában a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának tagegyházai vettek részt.

Az Ökumenikus Imahét kezdetén a történelmi egyházak kaposvári vezetői abban bíznak, hogy az alkalmak segíthetnek a helyi keresztyén közösségek egymás felé fordulásban és példát mutathatnak a társadalom számára is a testvéri közösség megélésére.

A tervek szerint az ökumenikus imahéttel azonban nem zárul le az egyházak közötti közös gondolkodás, hanem februárban a Házasság Hete rendezvénysorozattal folytatódik az egységmegélés, ahol az egyházak vezetői és önkéntesei a házasság értékére hívják fel a figyelmét Kaposvár város lakóinak.

Címkék: katolikus, imahét, baptista, ökumenikus, hit, református, evangélikus, egyház, közösség, önkéntes, család, kultúra