Hétfőn az internethasználatról tanultak a Táncsics Mihály Gimnázium tizedikes diákjai. Nekik heti 3 angol órájuk van. A fiatalok többsége ebben a tanévben szeretne nyelvvizsgázni. Ebben a középiskolában, akárcsak országszerte, az elmúlt 10 évben jelentősen javult a nyelvvizsgával rendelkezők aránya. Itt, a végzősök körülbelül kétharmada már közép- vagy felsőfokű nyelvvizsgával megy az érettségire.

Míg a gimnazisták körében egyre többen tesznek nyelvizsgát, addig a felnőtt lakosságnak még mindig csupán 35 százaléka tud megszólalni valamilyen idegen nyelven. Ezzel az utolsók vagyunk Európában. A nyelvtanítás sikeresége érdekében az angol nyelvtanároknak szerveztek nemzetközi konferenciát a hétvégén Kaposváron.

Az angoltanárok nemzetközi konferenciáján a legújabb tanítási módszereket mutatták be a hétvégén Kaposváron.
Az angoltanárok nemzetközi konferenciáján a legújabb tanítási módszereket mutatták be a hétvégén Kaposváron.

Vasárnap a világhírű New York-i Carolyn Graham a jazz ütemére tanított. A volt bárzongorista vidám módszerével több százezren tanultak már meg angolul szerte a világban.

- A jazzbárban rájöttem ahol dolgoztam, hogy az angol nyelv ritmusa nagyon hasonlít a jazz 4 ütemére. És elkezdtem mindent ezen keresztül szemlélni. Rájöttem, hogy a diákok így sokkal könnyebben tanulják meg az angol kifejezéseket - mondta el kérdésünkre Carolyn Graham.

A hétvégi konferencián 250-en vettek részt az ország minden pontjáról, de Európa különböző országaiból is érkeztek pedagógusok. A szakami eszmecserén a tanítás hatékonyságára hívták fel a figyelmet.

- Nagyon fontosnak tartom, hogy a tanárok folyamatosan megújuljanak szakmailag. Erre nagyon nagy figyelmet fordít az egyesület, de ez a konferencia fő célja is. Hiszen folyamatosan változik a világ. Változnak az igények, a munkaerőpiac, és a gyerekek is - árulta el az Angoltanárok Nemzetközi Egyesületének Magyar Tagozatának főszervezője, Katona László.

Az Angoltanárok Nemzetközi Szervezetének konferenciáját idén első évben rendezték meg Kaposváron. A fórumra Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából, Lengyelországból és a tengerentúlról is érkeztek résztvevők.

Címkék: angoltanárok, Kaposvári Egyetem, konferencia, kultúra, kaposvár