"Meg kell állítani a népességfogyást, és a folyamatot meg kell fordítani, ezért is hívjuk életre a Kaposvári kismama-programot a városban" – emelte ki Szita Károly polgármester az önkormányzat által szervezett szerda délelőtti Családügyi konferencián, amelyen Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkára is előadást tartott a kormány családbarát politikájáról.

"Otthon, munkahely és élhető település. Ez azok a fő szempontok, amelyek minden család számára fontosak, vagyis ezek meglétéhez kell hozzásegíteni a kaposváriakat annak érdekében, hogy a megállítsuk, megfordítsuk a népességfogyást – emelte ki Szita Károly. A korábbi évek támogatásain felül mindhárom területen újabb forrásokat biztosítunk majd, mintegy százmillió forint értékben azért, hogy kaposváriak nagyközössége tovább gyarapodhasson" – tette hozzá a polgármester.

null

"Magasabb összegű helyi támogatást nyújtunk lakásépítéshez, lakásvásárláshoz vagy építési telek vásárlásához, ezeken felül pedig albérleti támogatást is biztosítunk. A hiányszakmákban dolgozókat plusz fizetéssel, telekvásárláshoz nyújtott támogatással próbáljuk itt tartani, vagy Kaposvárra csábítani egy letelepedési program keretein belül" – jegyezte meg a polgármester, aki hozzátette, a munkanélküliség 16 éve nem volt olyan alacsony, mint most, ugyanakkor szeretnénk, ha mindenki dolgozna Kaposváron, aki munkából szeretné önmaga és családja biztonságát megteremteni.

null

"A fiatalok gyermekvállalását több módon fogjuk segíteni, hiszen ez a legfontosabb feladatunk. Azoknak a pároknak, akiknek természetes úton nem sikerül gyermeket vállalniuk, az állami segítségnyújtáson túl is támogatást nyújtunk a lombikbébi-program során. A nagycsaládosok tíz évig mentesülnek a kommunálisadó fizetése alól, ám az egy vagy két gyermekes családok számára is elérhető az ingyenes vagy kedvezményes védőoltás, az ingyenes úszás- és jégkorcsolya oktatás, s a kismamák számára kibővítjük az ingyenes buszközlekedés lehetőségét, hogy bérlet helyett a gyermekeikre fordíthassák a pénzt" – hangsúlyozta Szita Károly, aki a Kaposvári Babadobozt, és annak hasznosságát is megemlítette előadásában.

null

A polgármester arra kérte a kaposváriakat, hogy ötleteikkel keressék meg, hiszen a program további elemekkel bővülhet, így az évente erre a célra szánt százmillió forintot is örömmel kiegészíti a város, amennyiben jó ötletek merülnek fel.

null

Novák Katalin a somogyi megyeszékhely önkormányzata által szervezett családügyi konferencián tartott előadásában kifejtette, hogy az 1,44-os mutató azt jelenti, 100 családban 144 gyermek született, s ezzel Magyarország Törökország után a második legnagyobb termékenységimutató-növekedést érte el Európában.

null

Hangsúlyozta, ez és a házasságkötések számának emelkedése is okot ad az optimizmusra, felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a mostani népesség megtartásához legalább 2-es, sőt, a demográfusok szerint inkább 2,3-2,4-es mutató kellene.

Címkék: családügyi konferencia, kismama-program, novák katalin, szita károly, kultúra