A Magyar Vidék Országos ’56-os Szövetség 1993-ban alakult meg Veszprémben, majd hamarosan a Somogy megyei szervezet is létrejött. Célja az 1956-os forradalom és szabadságharc szellemi és erkölcsi örökségének fenntartása és képviselete. Hagyományőrző tevékenységük mellett felkutatják azon személyeket, akik a kommunista diktatúra ellen 1956-ban tevékenyen felléptek, de azokat is, akik részt vettek a forradalom leverésében, majd a megtorlásokban.

Szita Károly polgármester ünnepi beszédében kiemelte: - Az én generációm számára 1956 fontos üzenet. Fontos üzenet, mert számunkra 1956 1989-et is jelenti. Nem véletlen, hogy október 23-a a rendszerváltáshoz legerősebben kötődő ünnep, nem véletlen, hogy azon a napon kiáltották ki a köztársaságot is, s hogy az első szabad választásokon életre hívott országgyűlés éppen 1956-ról alkotta első határozatát, rögzítve, hogy 1956 szabadságharca nélkül az 1990-es rendszerváltás sem lett volna lehetséges.

- 1956 szüleink, nagyszüleink forradalma volt, s épp ezért mondanivalója az ő személyes történeteikben rejlik. Akik ott voltak és átélték az eseményeket ugyanolyan méltósággal haltak meg örök érvényű eszmékért, vagy éltek és harcoltak értük tovább. Illő tisztelettel és alázattal kell fejet hajtanunk azok előtt, akik életüket áldozták Magyarország jövőjéért, vagy éppen a saját jövőjüket az ország életéért - jelentette ki Kaposvár polgármestere.

Szita Károly azzal a gondolattal zárta beszédét, hogy olyan Magyarországot, olyan Kaposvárt kell építenünk, ahol a világ legtermészetesebb módján egyszerűen jó érzés élni.

A Szabadságért Kaposvár Emlékérmet immár negyedik alkalommal ítélte oda Kaposvár közgyűlése. A díj első kitüntetettje Fónay Jenő szabadságharcos volt, akinek szabadság mellett elkötelezett élete, hajlíthatatlan jelleme megkérdőjelezhetetlen értéket jelent minden honfitársunk számára. 2013-ban az emberségét, hitét a fogság poklában is megőrző dr. Keményfi Bélának, a Gulag túlélőjének, 2014-ben Ujságh Tibornak, a Sárbogárdi járás 56-os nemzetőrparancsnokának, a Nagy Imre Társaság Somogy Megyei Szervezete alapító elnökségi tagjának adományozta az emlékérmet Kaposvár.

Címkék: szabadságért, emlékérem, Kaposvár, kultúra