Egymás megismerésének és elfogadásának fontosságára hívja fel a figyelmet a Színezd át! elnevezésű, május végén kezdődő országos programsorozat, amely októberig tíz megyeszékhelyen egész napos, ingyenes gyerek-, illetve családi programmal és egy különleges musicallel várja az érdeklődőket a nyitottság, valamint az együtt- és egymásért gondolkodás jegyében.

Kaposváron indul útnak az országos programsorozat, a város lesz ugyanis az első állomása 2015. május 31-én, a Rippl-Rónai Fesztivál utolsó napján a „Színezd át”-nak. Az esemény házigazdája Szita Károly polgármester, helyi védnöke pedig D. Tóth Kriszta. A programsorozat fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A Kossuth téren megrendezendő ingyenes családi nap programjában játékos feladatok - várépítés, közös történetírás, ügyességi feladatok, játékkészítés és hangszerkipróbálás -, valamint  színpadi programok (koncertek és közös tánctanulás) is szerepelnek, valamint egy nagy „Büszkeség falat” is tanulmányozhatnak majd a helyszínre érkezők, amely a legifjabbak ismereteinek gyarapítását is szolgálja. A játékok, feladatok egyik fő célja, hogy a gyerekek a színes programokon keresztül megtapasztalják egymás elfogadásának fontosságát, a kampány ugyanis a többségi társadalom és a nemzetiségek együttműködését, együttgondolkodását ösztönzi.

A program Facebook-oldalán további érdekességek olvashatók és van néhány fotó is.


A rendezvényt - minden helyszínen - a Somnakaj című roma musical, az első etno ballada ingyenes esti előadása zárja, amelyben itthon és világszerte elismert énekesek, zenészek, táncosok közreműködnek. A Somnakaj több ismert hazai művész és alkotó komoly előkészítő munkája nyomán született meg. Az előadás egyszerre koncert és színház, tánc irodalom és tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása, igazi cross-over, valóságos örömzene.

Kaposváron május 31-én 19 órától a Csiky Gergely Színház ad helyet a darabnak. A főbb szerepekben Szakács Hajnalkát, Falusi Mariannt, Oláh Gergelyt és Papadimitriu Athinát láthatják majd a nézők, a darab zenész-szerpelőjeként színpadra lép majd Szakcsi Lakatos Béla, Balogh Kálmán és Kathy Horváth Lajos is.

Jóllehet az előadás ingyenes, de a korlátozott férőhelyekre való tekintettel előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a Csiky Gergely Színház, a  Tourinform Iroda Kaposvár vagy az Együd Árpád Kulturális Központ ismert telefonszámain lehet, email cím megadásával, melyre az intézmények visszaigazolást küldenek a helyfoglalásról.

Ha biztosra akarnak menni, akkor nincs más teendő, mint válaszolni az alábbi kérdésre, a helyes választ névvel és címmel ellátva eljuttatni a már jól ismert címre: jatek.kapospont(kukac)gmail.com.

Szombaton este három darab kétszemélyes belépőt sorsolunk ki, a nyerteseket emailben értesítjük és a regisztrációs kört is megfutjuk helyettük.

Nos, hány állomása van a Színezd át! kampánynak? - 10

Nyertesek: Varga Józsefné, Tislér Mária, Bejczi Károlyné

Címkék: Somnakaj, Színezd át, érzékeny, ingyenes, musical, Csiky, roma, program, kampány, színház, család, kultúra