A Munkácsy Gimnázium tanulóinak többsége a jövő tanévet valamelyik egyetemen vagy főiskolán szeretné folytatni. Nem biztos azonban, hogy pont ott tudják, ahol eltervezték.

- Számomra is nehézséget okoz, mivel én színésznek készülök, de a "B" tervem az mindenképpen a bölcsészettudományi karon valamilyen kommunikáció szakirány lenne, és hát emiatt nem lenne meg a biztos helyem, nem lenne meg az biztos cél, amit ki tudok tűzni magam elé, hogyha ez így megszűnne - mondta Fröhlich Kristóf.

A tervek szerint ugyanis több szakot megszüntetne, vagy átalakítana a kormány. A kommunikáció és médiatudomány szakot például felsőoktatási szakképzésben nem lehetne választani, és a szabad bölcsészet képzésben sem lehetne ilyen szakirányt választani. A nemzetközi tanulmányok, a műszaki menedzser, az ipari terméktervező mérnök alapszakon, valamint a terminológia mesterszakon nem lenne választható tantárgy.

A tervezet szerint néhány képzés a jövőben más néven lesz elérhető: például a tanári ének-zene szak a jövőben zenekultúra, a logisztikai menedzsment ellátási-lánc pedig menedzsment néven szerepel majd.

Új szakként viszont bejönne az öt éves agrármérnöki képzés.

A Felsőoktatási Államtitkárság az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki. Ebben azt írják, hogy a szakok átalakítására tett javaslatokat végig egyeztették a Magyar Rektori Konferenciával, holnap pedig a Felsőoktatási Kerekasztal is megtárgyalja. A levélben külön kiemelték, hogy addig egyik szak megszüntetése sem eldöntött kérdés.

Ma estére tiltakozó akciót hirdetett Budapestre egy az átalakításokat ellenző Facebook csoport, amelynek több mint 6 ezer támogatója van.

Címkék: megszűnik, diák, egyetem, kultúra