Megváltozik a szakképzés 2016 szeptemberétől a kaposvári mezőgazdasági iskolában is. A kormány döntése értelmében ugyanis a szakközépiskolák szakgimnáziumokká, a jelenlegi szakiskolák pedig szakközépiskolákká alakulnak.

- Nagyon fontos ez a duális jellegű, vagy szakmai képzettség. Azzal, hogy a szakiskolás automatikusan a 3 év után bekerülhet érettségi képzésbe, és ezt két év alatt el tudja végezni, nagyobb jövőt látok a fiatalok előtt - mondta a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója, Torma Sándor.

Aki pedig érettségivel szerez szakmát és még egy évet tanul, az technikusi minősítést is szerezhet. A módosítások azonban a diákok mellett a pedagógusokat is érintik majd. A tervek szerint ugyanis visszaállítják a gyakorlati oktatásvezetői munkakört.

- Ez azért fontos, mert ezt mi nagyon sokat szorgalmaztunk, hiszen akár a mérnökök számára is egy nagyon vonzó pálya lehet. Márpedig, ha azt akarjuk, hogy életközeliek legyenek ezek a gyerekek, akkor legyenek olyan gyakorlat vezetőik, akik mérnöki diplomával is rendelkeznek - szögezte le a SKIK elnöke, Varga József.

Az átalakítás során új szakképzési centrumokat is létrehoznak a megyékben, amelyek idén júliustól már megkezdik működésüket. A központok a nagyobb szakképzési intézmények mentén jönnek létre, a többi iskola pedig tagintézményként működne. Erről azonban egyelőre még nagyon keveset lehet tudni.

- Információ hiányban szenvedünk, így igazából nem tudom eldönteni, hogy én a gazdasági rendszeremet, hogyan szervezzem meg. Nem lehet rábízni akárkire, egy ilyen létszámú iskolának a vezetését, gazdasági ügyintézését - árulta el az Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója, Horváth Zoltán András.

A szakképzés átalakításával a tanulószerződések számát a jelenlegi 50 ezerről 70 ezerre kívánják bővíteni 2018-ig. A jelenlegi 7-8 ezerrel szemben pedig 20 ezer vállalkozást vonnának be a gyakorlati képzésbe, amivel a cégek is jól járhatnának.

Címkék: átalakul, szak, iskola, kultúra