"Kossuth 1848-ban hadseregre kért pénzt, mert békére vágyott. Békére, amely hozzásegíthette volna nemzetünket az építkezéshez, az európai értékrend meghonosításához, a nemzeti önrendelkezés megteremtéséhez. Arra a kérdésre, hogy Kossuth vagy Széchenyi, a kaposváriak azt mondják: Kossuth és Széchenyi! Harcosság és békesség! Mi, kaposváriak, jól tudjuk, hogy e két természet nem ellentéte, hanem kiegészítője egymásnak. Ezért lett Kossuth és Széchenyi is városunk díszpolgára" - hangsúlyozta Szita Károly az 1848-49-es forradalom kitörésének 167. évfordulóján rendezett kaposvári ünnepségen.

"Kossuth és Széchenyi nyomdokaiban járva harcosnak és elszántnak kell lennünk minden törekvésünkben, de békességgel kell viseltetnünk egymás iránt, ha otthonunkban, városunkban boldogulni akarunk. Így tettük minden dolgunkat az elmúlt 25 esztendőben. Sokszor voltunk olyanok, mint a nád a szélben, ha ellenünkben fújt: hajoltunk, de sosem törtünk. S ha hajoltunk a szélben, az ellenszélben, hát mindig egyfelé hajoltunk. És a szél elmúltával ugyanolyan egyenesen álltunk, mint annak előtte. Így valósíthattuk meg szabad akaratunkból megálmodott álmainkat, így léphettünk előre napról napra, hónapról hónapra, évről évre" - mondta Kaposvár polgármestere.

"Úgy tartják a világban, hogy a magyar a szabadság népe. A szabadságé, amely a legnagyobb erőként segít átvészelni a bajt, a nehézségeket, segít felfedezni a még titokzatosat, segít álmodni és álmokat megvalósítani, és segít egyenes gerinccel szembenézni a legnagyobb kihívásokkal is. Mert ilyen a megszerzett szabadság, amit időlegesen el lehet ugyan venni, de amiért küzdeni nem szűnik meg soha a magyar ember. 1848. március 15. megmutatta, hogy magyarnak lenni egyenlő szabadnak lenni. A dicső örökségért tisztelet és hála illeti az 1848-asokat" - mondta Szita Károly, aki köszönetet mondott minden kaposvárinak az elvégzett munkáért, a kitartásért, az odaadásért, azért, hogy emelt fővel és bátran mernek szembenézni a legnagyobb kihívásokkal is.

"25 év alatt olyan várost építettünk, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Olyanná formáltuk saját közösségeinket, amilyenek mi magunk vagyunk. Büszkére, erősre, dolgosra, szorgalmasra és emberségesre. Igen, Kaposvár városa az elmúlt 25 évben, ezekkel az értékekkel vált Magyarország megbecsült településévé, ezzel iratkozott fel az élhető városok, közösségek sorába, ezzel a hittel jutottunk el a mai napig. 25 évvel ezelőtt rátértünk egy útra, amelyről mi, kaposváriak sosem tértünk le többé, s nem fogunk letérni ezután sem. Az úton rajta vagyunk, s megyünk előre" - zárta beszédét Kaposvár polgármestere.

Címkék: békesség, emberséges, szorgalmas, dolgos, harcosság, büszke, erős, Széchenyi, Kossuth, Szita Károly, város, Kaposvár, kultúra