Közel két éves előkészítő munka után mostanra minden feltétel adottá vált ahhoz, hogy a somogyi vállalkozásokkal közösen elinduljon egy speciális levelező gépészmérnöki képzés a megyeszékhelyen.

A szakemberhiány enyhítése érdekében a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) folyamatosan kereste a kapcsolatot a régió felsőoktatási intézményeivel egy műszaki képzés elindítása érdekében, miközben folyamatosan bővült azon vállalkozások köre, amelyek be kívánnak kapcsolódni a kooperatív-duális képzésbe.

Varga József, a SKIK elnöke: "Az üzemek szerződést kötnek a diákokkal, fizetést fognak kapni a képzés ideje alatt, mert hiszen dolgoznak. A munka mellett fogják fél-online módon felvenni a tantárgyakat és fognak tanulni. Azt reméljük, ezáltal azt is biztosítani tudjuk, hogy ezek az emberek ne elmenjenek Kaposvárról és máshol tanuljanak, hanem Kaposváron tanuljanak és itt is maradjanak."

A kialakított hét féléves gépészmérnök alapképzési szak tananyagát úgy állították össze, hogy az megfeleljen a somogyi ipari vállalatok speciális elvárásainak, így biztosítva, hogy olyan szakemberek kerüljenek ki a felsőoktatásból, akik már munkába állásuk első napjától sokkal hatékonyabban képesek bekapcsolódni a termelésirányításba.

Dr. András István, a Dunaújvárosi Főiskola rektora: "A specializációk, szakirányok esetében mi beengedtük az egyes piaci szereplőket, a vállalatokat a tanterveinkbe olyan mértékben, amennyire ezt a képzési és kimeneti követelményrendszer lehetővé tette."

A gépészmérnök képzés szakmai törzsanyagát a Dunaújvárosi Főiskola oktatói állították össze és az elméleti ismereteket is ők adják át a leendő hallgatóknak, míg az egyes szakmai tantárgyak gyakorlatainak megtartásában jelentős szerephez jutnak a vállalkozások nagy tapasztalattal bíró szakemberei. A nem gépész-szakmaspecifikus tantárgyakat pedig a Kaposvári Egyetemen fogják oktatni.

A dunaparti városból viszont néhány szak esetében Somogyba jöhetnek mesterképzésre a hallgatók. Ráadásul a kaposvári kampusz vezetői a mostani kezdeményezéstől azt is remélik, hogy az megalapozza majd egy régóta hiányzó agrárszak indítását is.

Dr. Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora: "Nekünk az is nagyon jó lesz, hogy kialakul majd egy olyan gyakorló bázis, olyan gyakorlati oktatókkal ezeken a műszaki helyeken, cégeknél, akikre később alapozhatunk adott esetben egy műszaki képzésben is. Mire gondolok? Főleg az agrár-műszaki képzést kellene Kaposváron újraéleszteni!"

Címkék: mérnök, gépész, diploma, képzés, munka, egyetem, kultúra