Az első napsugarak nemcsak bennünket csalogatnak a szabadba, hanem kis kedvenceink is örömmel velünk tartanak a kertbe. Rendkívül fontos azonban, hogy az évszakváltáskor is odafigyeljünk az állatra, annak bundázatára, valamint olyan helyet alakítsunk ki számára, ahol biztonságosan hódolhat a napfürdőzésnek, és élvezheti a tavasz minden szépségét.



1. Ápolt bunda, egészséges cica

Macskatulajdonosként már bizonyára tapasztalja az elhullajtott szőrcsomókat, vagy egy-egy dorombolással teli ölelés után a sok-sok kihullott szőrt a ruháján. A vedlés tavasszal teljesen normálisnak számít, s míg a lakásban tartott cicák esetében kevésbé tapasztalhatóak ennek jelei, addig a kertbe is kijáró állatok tetemes mennyiségű bundától szabadulnak meg a jó idő beköszöntével.

Ajánlott rendszeresen átfésülni a cica bundáját, ezzel segítve a vedlés folyamatát. A bőr ilyen formájú masszírozásával annak vérkeringése javul, a felesleges szőr eltávolítása pedig lehetővé teszi, hogy lélegezzen az, és ne alakuljanak ki különféle betegségek, mint jellemzően száraz, korpás bőr. A macska emésztése szempontjából sem mindegy, hogy mennyi szőrszál kerül a mosakodás során gyomrába. A probléma orvoslására javasoltak az olyan szőrgombócoldó paszták, mint a BezoPet, vagy a Maltsoft. Érdemes erre odafigyelni, ugyanis a túl sok lenyelt szőr összeállhat a gyomor és bélcsatornában, így hányást, súlyosabb esetben bélelzáródást okozhat. Szintén a vedlést gyorsíthatja meg, ha táplálékkiegészítők formájában ellátja kedvencét a szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

Tavasszal különösen gyakran fordulnak elő a bolhák okozta problémák, előzze meg ezt a Fressnapf által is javasolt havonta szükségessé váló bolha és kullancsirtással. Ne feledkezzenek meg a féreghajtásról sem, amelyet érdemes legalább három havonta elvégezni. A Frontline combo cseppek, és a a Frontline spray kiválóan ellátják a rájuk szabott feladatot az élősködők irtásában. A Foresto nyakörv biztonságosan alkalmazható macskáknál is és több hónapos védelmet biztosít bolhák és kullancsok ellen.

2. Alakítsa a kertet cicabiztossá!

A cicák a kertbe kiszabadulva azonnal azokat a helyeket keresik, melyeken keresztül minél magasabbra juthatnának. Az örökké mászkáló, ugráló négylábúak számára azonban az utca rengeteg veszélyt rejt magában, éppen ezért a Fressnapf.hu szerint is ajánlott a kerítést macskabiztossá tenni. Ehhez beszerezhet speciálisan olyan kerítést, úgynevezett fél-flexibilis fajtát, melyet nem részesítenek előnyben a cicák, de arra is érdemes odafigyelni, hogy ne legyenek fák, bokrok a kerítés közvetlen közelében.

Amennyiben nem oldható meg így a felelős állattartás, akkor a legjobb, ha saját kennelt alakít ki a cica számára, így Önnek sem kell majd azon aggódnia, hogy bármi baj éri a kis szőrös négylábút, míg az a napsütést élvezi a kertben.

3. Figyeljen a kullancsveszélyre!

Hazánkban szinte bárhol előfordulhatnak kullancsok, így ajánlott kedvencét is rendszeresen átvizsgálni. Legjobb, ha állatorvosra bízza az esetlegesen már összeszedett kullancs eltávolítását, de ha erre nincs mód, akkor csipesszel, vagy kullancskiszedő kanállal a megfelelő mozdulattal maga is megoldhatja ezt. Fontos, hogy a potroh alatt fogja meg az élősködőt, és csavaró mozdulattal távolítsa azt el. A szúrás környékét javasolt még egy darabig figyelni, hogy nem fertőződik-e el. Ami azonban ennél is lényegesebb, az a megelőzésre való odafigyelés! A Frontline Combo Spot-On azt a védelmet biztosítja kedvence számára, amelyre szüksége van egészségének megőrzéséhez akkor is, ha a szabadban hempereg.

Felelős állattartóként tehát gondoljon arra, hogy az állatokra is képesek komoly veszélyt jelenteni a kullancsok, hogy az utcán közlekedő autókról, vagy járókelőkről már ne is beszéljünk. Töltse a tavaszi-nyári időszakot is úgy cicájával, hogy közben mindent megtesz biztonsága és egészsége érdekében!

Címkék: kulancs, Fressnapf, féreg, bolha, cica, macska, kert, kultúra