fiatal szakmunkás


Sokan járnak az igali általános iskolába a környező településekről. Olyan falvakból, ahol nagy a munkanélküliség és sok a szakképzetlen munkaerő. A református egyház cigánymissziója ezen is szeretne változtatni. Annyit máris elértek, hogy az itt tanuló diákok többsége olyan szakmát szeretne, amiből helyben is meg tud élni.

- Tartottunk egy osztályfőnöki órát, ahol a gyerekeket kérdeztük meg arról, hogy ők milyen szakmákat szeretnének és egyáltalán nem lehetetlen, amit ők elterveztek. Leginkább a szakács, a fodrász, a hentes és egyéb ilyen szakmákat szeretnének, aminek van realitása, hogy a későbbiekben el is tudjanak helyezkedni - mondta Kálmán Csaba, a Büssüi Cigánymisszió vezetője.

Végzős szerszámkészítők és gépi forgácsolók dolgoznak a kaposvári műszaki szakközépiskola tanműhelyében. Ezek a fiatalok is célirányosan választottak szakmát.

- A családok igénylik azt, hogy jó szakmája legyen a gyereküknek, mégha esetleg utána tovább is akarnak tanulni. Nem egy diákom már egyetemen tanul tovább, mikor itt végzett utána - tette hozzá Huszár József az Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium mérnőktanára.

Egy friss felmérés szerint Somogyban az építőipari területről hiányszakmának számít az ács és a bádogos, a műszaki területről a gépi forgácsoló, az ipari gépész és a szerszámkészítő, valamint továbbra is keresett a villanyszerelő és a szociális gondozó-, illetve ápoló. A kormány most a tanulókat is érdekeltté tenné, hogy olyan szakmát válasszanak, amire a munkaerőpiacnak is szüksége van.

- Ha hiányszakmába iskolázza be magát, vagy ha az idők szavára hallgatva ilyen szakmát választ, akkor tanulmányi eredménytől függően 10 és 30 ezer forint között, mondjuk, ha jó tanuló valaki és tanulószerződése is van, akkor nettő 50 ezer forintot kap havonta - válaszolta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára.


Ebben a kaposvári üzemben többen is olyan munkakörben dolgoznak, ami a megye más területein hiányszakmának számít.

- Cégünk főprofilja a fogaskerékgyártás, ez a végtermék nálunk és ugye a félkésztermék előállításához gépi forgácsoló szakembereink vannak, elsősorban CNC esztergályosok és CNC marósok, akiket alkalmazunk - mondta Szabó Krisztián, a Szabó Fogaskerékgyártó Kft gazdasági vezetője.

Ennek a vállalkozásnak napjainkban nincs munkaerőgondja. A cég gazdasági vezető azt mondja: legközelebb akkor lesz felvétel, ha az új hőkezelő üzem beindul. Akkor kohászati szakvizsgával keresnek majd dolgozókat.

Címkék: szakmunkás, hiány, szakma, fiatal, támogatás, kultúra