ima hét

Katolikus, református és evangélikus együtt hallgatta Varga László atyát. Több százan gyűltek össze tegnap este a kaposvári református templomban.

- Minden kereszténynek ugyanaz a hivatása, ez pedig az életszentség. Mindegyikünket ugyanerre hív meg az Isten és ugyanazt akarja kibontani az életünkbe, függetlenül attól, hogy melyik gyülekezethez, felekezethez, egyházhoz tartozunk - mondta a plébános, Varga László.

Az ökumenikus imahét sorozatot a 20. század fordulóján kezdték el szervezni világszerte. Magyarországon viszont csak a '80-as évektől van ennek hagyománya.

- Voltak igazán látványos időszakok ebben a korban, amikor azt szoktam mondani cinikusan itt a városban, hogy Rákóczi meccsen nincsenek annyian, mint amennyien mi vagyunk egy ökumenikus alkalmon - tette hozzá a református lelkipásztor, Bellai Zoltán.

Manapság kevesebben vesznek részt ezeken az alkalmakon. A papok szerint azonban akik eljönnek, erősítik a kereszténységet és a közösséget is.

- Tudjuk demonstrálni, azt hogy mi, noha más felekezetekben vagyunk, de mégis egyek vagyunk Krisztusban, és ennél fontosabb üzenete ennek az egy hétnek nincsen - tette hozzá az evangélikus lelkész, Pongrácz Máté.

Az egyetemes imahét programjai vasárnapig tartanak. Addig minden este más gyülekezet templomában fohászkodnak a hívek. A záró alkalom a kaposvári Székesegyházban lesz, ahol Bellai Zoltán református lelkész prédikál majd.

Címkék: ökomenikus, ima, pap, hét, somogy, kultúra