A Balaton ismert történetében egyedülálló módon, idén télen is lehetőség nyílik a vitorlás versenyzésre, a BL Bavaria YachtClubnak köszönhetően - írják tájékoztatójukban a szervezők. Az I. Szilveszteri  Porsche M5-Audi Regatta Vitorlásversenyt hat darab, egyforma Bavaria 32 cruiser hajóval bonyolítják le. A versenyen minden hajó a TreXRace nevű okostelefon alkalmazás segítségével, virtuális bólyák alapján teszi meg a versenytávot.

Az esemény különlegessége, hogy a rendezők a nevezési díj egy részét jótékony célra ajánlják fel a magyarországi vízimentői- és prevenciós szolgáltatásokat ellátó Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának, így a különleges verseny nem csak öncélú élvezetet jelent majd. A jelentkezők számának függvényében több jótékonysági futam is indul, hogy minél többen átélhessék a kivételes kalandot.

Magyarországon a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) végzi a vízimentők képzését, hogy felkészült és magasan kvalifikált szakemberek vigyázhassanak a fürdőzők és a vízi sportolók biztonságára.  A jótékonysági futamokon összegyűjtött adományok segítséget nyújtanak az Egyesület számára abban, hogy még több, a strandolás biztonságát őrző mentőt képezhessenek ki, megfelelő eszközökkel szerelhessék fel őket, és növelhessék a vízimentőkkel ellátott strandok számát is. Emellett pedig a befolyt pénzösszeg az Egyesület hajós szolgálatának és mentésirányítási központjának fejlesztését is szolgálja.

A várhatóan különleges hangulatú rendezvény védnökei között találhatjuk Barabás Évát, az RTL Klub műsorvezetőjét, Kenéz Istvánt, Balatonlelle polgármesterét, valamint Bagyó Sándort, a Vízimentők Országos Szakszolgálatának elnökét is, de a szervezők meglepetés vendéggel is készülnek.

“A legritkább esetben adatik meg a Balatont Szilveszterkor látni és érezni. A természettel együtt zárni az évet meglehetősen romantikus. Balatonlellén volt szerencsém már egyszer vízre szállni december 31-én, a hideg, tiszta levegőben meseszerű élmény volt tenni egy kört. Most kiváncsi vagyok, hogy a jótékonysági futamon ki hogyan teljesít.” – mondta Barabás Éva, aki már gyakorlottt vitorlázónak számít, és már vitorlázott extrémnek nevezhető körülmények között a Kékszalagon és adriai tengeri bajnokságokon is. A műsorvezetőnő kiemelte a vízimentők támogatásának fontosságát is. “Az úszni tudás, és a elsősegély nyújtás mindannyiunk alapkészsége kellene, hogy legyen. Ugrottam már gyerekért medencébe és a Balatonba is. Minden tiszteletem a vizimentőké,  akik gyakrabban dacolnak az emberi természet kiszámíthatatlanságával, mint  a természetével.”

Tóth Balázs, a regatta főszervezője elmondta, hogy nem ez az első szokatlan esemény a BL Bavaria Yachtclub történetében. Nyáron egy 4 tonnás elefántot láttak vendégül, de volt már itt  élő rádiós show, és köttetett már meglepetés esküvő is a parton, amiről még a menyasszony sem tudott előre. Mivel a Balaton évek óta nem fagy be szilveszterkor, így abban reménykednek, hogy valószínűleg idén is alkalmas lesz a tó arra, hogy vitorlásversennyel ünnepeljük az új évet.

“A Balatonon vitorlázni szezonon kívül, télen is lehet biztonságosan, csupán be kell tartani bizonyos írott és íratlan szabályokat, és természetesen több odafigyelést igényel, mint a nyári hajózás.” – mondta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, akik egy motoros hajóval lesznek jelen a versenyen.

Címkék: regatta, jótékony, ment, vitorlás, víz, Balaton, verseny, kultúra