Régi fényében tündököl a siófoki Thanhoffer villa, amelynek kapuit ma nyitották meg újra a látogatók előtt. 400 millió forintból újították fel kívül- belül.

- Tudjuk azt a korabeli forrrásokból, hogy milyen pezsgő élet alakult ki az 1910-es 20-as években, nem csak tudósok, festőművészek, Karinthy Frigyes, latabár Kálmán ők is leköltöztek a Balaton mellé és a fő központjuk Siófok volt - Kovács Emőke, történész, igazgató, siófoki könyvtár.

1919 nyarán az épület Horthy Miklós siófoki főhadiszállása volt. A későbbiekben államosították a villát, majd önkormányzati tulajdonba került. A jövőben vendégházként fog üzemelni. A felújított épület ma megkapta a Somogyország Kincse címet is.

- Az egyik példány a vármegyeháza dísztermében, a másik az avatás helyszínén örökíti meg az emlékezetes pillanatot. Gratulálok polgármester úrnak az épület felújításához. - Witzmann Mihály, alelnök, Somogy Megyei Közgyűlés.

Siófok várossá avatásának 45. évfordulóját és fürdővárossá válásának 150 éves évfordulóját ünnepelték ma a helyiek.

- Alapvetően egy szegény kis jobbágy halászfalu volt, amelynek ki kellett ebből törnie. Ma már vitathatatlanul a Balaton legnagyobb, legerősseb és remélhetőleg a legszebb perspektívákkal rendelkező települése - Balázs Árpád, polgármester, Siófok.

A balatoni város első díszpolgára, Varga Imre szobrászművész élénken emlékszik a régi Siófokra.

- Gyerekkoromban egy nádfedeles falu volt. A fő utcán a házunk első száma 24 volt, az utolsó 200 negyven valahány - Varga Imre, Kossuth-díjas szobrászművész.

2013-ra Siófok teljesen megújult és sokan szeretnek itt élni.

- Pesten lakunk, de én állandóan itt vagyok a fiam bánatára, én nagyon szeretek itt lenni - Dolezsál Márta.

A napokban kapta meg a Magyar Urbanisz különdíját a város megújult főtere. Ma itt a jótékonysági vásárt is rendeztek. Az adományok pedig nemes célt szolgálnak.

- Az egész napi bevételeinknek beleértve minden egyes szervezetet 50%-át felajánljuk annak a szervezetnek, akit a polgármesteri hivatal kiválaszt, idén szerencsére ezek mi vagyunk - Csohánné Kovács Anna, siófoki elnök, Rákellenes Liga.

Adásunkkal egy időben kitüntetéseket adnak át és a városnapi ünnepségen karácsonyi dallamok csendülnek fel a Fő téren.

Nézzék meg mindezt videón is:

Címkék: éve, város, somogy, siófok, kultúra