Száznál is több olyan település van ma Somogyban, ahol kevesebb, mint ötszázan élnek. Ezek a falvak néhány évtized alatt teljesen kiürülhetnek.

falvak


A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben járunk, a valamikori Kakpusztán. Vaskó Géza itt született és a hatvanas évek végéig itt is élt. Emlékszik még, hol volt a tűzoltószertár, a művelődési ház és a többi épület. Az elmúlt mintegy fél évszázadban azonban lassan kiürült a falu.

- A hatvanas években körülbelül hatszáz fő lakott itt, tehát ez beépült pusztaság volt, ahol szorgos-dolgos parasztemberek dolgoztak - Horváth Vaskó Géza, Kakpuszta-Kiskorpád.

Utcák már régóta nincsenek Kakpusztán, az életnek pedig a nyomát is alig látni.Ma mindössze három házban laknak. Az egyikbe évekkel ezelőtt egy német nyugdíjas költözött.

Azt mondja azért jött ide, mert ez a nyugodt, egészséges környezet Németországban megfizethetetlen lenne számára.

A mesztegnyői kisvasút kakpusztai állomásán járunk. Ez a vonat szállította évtizedekig az itt élőket is. Most kirándulókat hozott, akik egy új túraútvonalat jöttek bejárni.

Az érdeklődők a túrán a Duna-Dráva Nemzeti Park természeti értékei mellett, azt is megtudhatják, miért ürültek ki ezek a települések.

Kakpuszta története azonban nem egyedüli a megyében. Somogyban az elmúlt tíz évben több mint 15 ezer ember költözött el a falvakból. Jórészt a fiatalabb korosztály.

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy az önellátás lehetőségei miatt sokan szívesen költöznének falura, de nem értenek a háztájihoz.

- Kimaradt néhány generáció, akik nem nőttek együtt a szüleikkel, nagyszüleikkel, akiktől úgy automatikusan rájuk ragadt volna, hogy hogyan kell gazdálkodni. És valami módon meg kellene tanulni - Fábián Éva, megyei főépítész.

Az aprófalvas térségek problémáit elvileg egy most készülő nemzeti stratégia és az eddiginél több uniós támogatás is csökkentheti majd.

Nézze meg helyszíni riportunkat:

Címkék: kakpuszta, nyomában, falvak, eltűnt, somogy, kultúra