Megalakult és megkezdte munkáját a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) előkészítő bizottsága, amelynek tagjai átvették Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter felkérő levelét.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) államtitkárságának tájékoztatása szerint az előkészítő bizottság tagjai: Dobos Krisztina, a Magyar Iskolaszék Egyesület elnöke, Ballagó Zoltán, az egri tankerület igazgatója és Giber Vilmos, a kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégium igazgatója.

A közleményben felidézték, hogy az NPK az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusok önkormányzattal rendelkező köztestületeként, szakmai testületként tanácsokkal, javaslatokkal, állásfoglalásokkal segíti a szakmát érintő tárcaszintű döntések megszületését. Az új törvény szerint a kar tagja lesz minden olyan pedagógus, aki a közoktatásban dolgozik.

Az NPK az oktatást irányító miniszter szakmai partnereként jogszabályok készítését, módosítását is kezdeményezheti majd.

Kimondottan arra szeretnének fókuszálni, hogy semmiféle olyan törvény és jogszabály, vagy tanüggyel kapcsolatos dolog ne történjen úgy, hogy arról a pedagógus társadalmat nem kérdezik meg – tudtuk meg az előkészítő bizottság tagjától,  dr. Giber Vilmostól. Azt azonban leszögezte: az NPK nem érdekképviselet, az a szakszervezetek feladata. A kar kimondottan a szakmát szeretné  képviselni.

Dr. Giber Vilmos hozzátette: az NPK legfontosabb egyik legfontosabb feladata, hogy a jelenlegi közoktatásban uralkodó sallangokat elsimítsa, amely által a rendszer jól bejáratódhat. Erről pedig maximálisan szeretnék kikérni a pedagógusok véleményét is.

A jogszabály szerint nyolc hónap áll a bizottság rendelkezésére a Nemzeti Pedagógus Karszervezetének kialakítására.

Címkék: giber, npk, megalakul, kar, pedagógus, kaposvár, kultúra