A Népszava úgy tudja: a szülők e hónap, vagyis június végéig megkapják az időszerű tankönyvcsomag áráról szóló csekket, amit július 31-ig be is kell fizetniük az állami tulajdonú Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) számlájára.

A lap azt írja, hogy a tankönyvterjesztésben az idei évtől monopóliummá váló Kello gyűjti össze az iskolák tankönyvigényét, megrendeli azt a kiadóktól, előzetesen beszedi a vételárat, majd kiszállítja és kiosztja a tankönyveket.

tankönyvek


Ezeket a feladatokat eddig mintegy 30-40 regionális, valamint országosan csaknem száz kisebb terjesztőcég végezte piaci alapon, vagyis egy-egy vállalkozásnak nagyságrendekkel kisebb logisztikai feladatokat kellett megoldania. Így eddig jellemzően augusztus végén, illetve szeptember elején kellett fizetni az átvett tankönyvekért.

A szülők egy részének problémát jelenthet az előrehozott, átlagosan 15-20 ezer forint befizetése, sok család ugyanis a gyerekek nyári táboroztatásra vagy a család nyaralására költene ilyenkor. A Kello által küldött levél elvileg tételesen felsorolja az egyes tankönyvek címét és árát. Amennyiben valaki nem kapja meg időben a cég küldeményét, az iskola kijelölt tankönyvfelelőséhez kell fordulni!

forrás: nepszava.hu

Címkék: ősz, szülő, fizet, teher, tankönyv, iskola, nyár, kultúra