Közeleg a nyár, már itt is van a jó idő, nyílnak a strandok, megmártóznak a Balatonban, kezd pezsegni az élet parton. Az időjárás tökéletes, bár ki mit tekint annak? Talán ismerik a filozófiai értelmű viccet, amikor a dadagós panaszkodik a barátjának: -Ne-e-nem hi-hiszem, hogy vo-volna Isten, ha le-lenne, engem tö-tökéletesnek te-teremt. Mire a barát:- Hát dadogósnak téged speciel tökéletesnek teremtett! Szóval kinek mi az igazság, az pedig, ahogy Buddha mondta, annyiféle van, ahány levél a fán.

Az is feldobhat bennünket így hétfő reggel, hogy sokkal tisztább lett a városunk, hiszen 4 ezren vettek részt a hétvégi Nagy Várostakarításban.

Ma van a tánc világnapja. Argentin tangó, brazil szamba, angol keringő: lüktető ritmusok, illendő tánclépések közé szorított társasjátékok. A tánc maga az élet, talán ezért is akarnak kimaradni belőle jó néhányan. Ahogyan anno én is, amikor kamaszként eljött az iskolánkba a legendás Szép Elemér tánciskola, éltesebb kaposváriak bizonyára emlékeznek rá. Néhány évvel később pedig az gondoltuk, hogy a rock'n'roll, az nem egy tánc, ahogy a nóta mondja, de lehet, hogy már ennek sincs jelentősége.

Ma 58 éves a színész Máté Gábor. Érdekes, hogy sok színész és színésznő üli ma születésnapját a világon: Daniel Day-Lewis, Uma Thurman, Michelle Pfeiffer. A csodálatos dívák életkorát ne firtassuk, helyette inkább elmondom, hogy a kalendárium szerint ma 49 éves az orgonaművész és író Varnus Xavér, aki varászlói birtoka okán méltán megbecsült somogyinak számítható.

Április 29-én vizsgázott először nő az oxfordi egyetemen, még 1885-ben. Azóta a nők is bebocsátást nyertek a tudomány fellegvárába. S hogy mire jó a tudás? " Nem elégedhet meg az ember a jó és rossz tudásával, a jóra kell törekednünk"-mondta Franz Kafka.

Címkék: vicc, kalendárium, derű, napi, április, kultúra