Egy kutatása szerint az öt év alatti gyermeket nevelő nőknek csupán harminc százaléka dolgozik.

Magyarország nemzetközi viszonylatban is igen rossz helyen áll a nők gyermekszülés utáni foglalkoztatását illetően. Ennek a megváltoztatására több pályázat is indult. Ezek egyike a Telenor és a NESsT (nemzetközi nonprofit szervezet, mely fejleszti, segíti a társadalmi vállalkozásokat annak érdekében, hogy megoldjon kritikus társadalmi problémákat) közös ,,Segíts magadon és másokon is!" című.

A negyvenhat pályázat közül tizennégy a kisgyermekes anyukák munkavállalását igyekszik segíteni. A nyertes az Imami nevű információs weboldalhálózat kitalálója, Gellén Nóra, aki több városban is munkát biztosít kisgyermeket nevelő nőknek: országszerte 26 kisgyermekes anyukának nyújt megélhetési lehetőséget.

Gellén Nóra már 18 évesen vállalkozási ötletpályázatot nyert egy információs központ létrehozásának gondolatával. Azóta is folyamatosan új ötletek, elképzelések jártak a fejében, a megvalósításra azonban nem került sor, mert köztisztviselőként nem akarta feladni biztos állását, pedig - mint mondja - nagyon vágyott a szabad időbeosztásra.

- Két éve elképzelni sem mertem, hogy ez lesz belőle. Az internet és a család tette lehetővé a megvalósítást. Alacsony költséggel, pici gyerek mellett másba nem igazán tudtam belevágni, azt azonban már az elején tudtam, hogy olyan témákkal szeretnék foglalkozni, melyek anyaként nehézséget okoztak számomra, így a hozzám hasonló szülők hétköznapjait megkönnyítenék. Az oldalon egy helyen találhatók az iskolák, óvodák, bölcsődék, védőnők, szakrendelések, családi programok és más helyi információk. E mellett ingyenesen használhatják a helyi online börzéinket, szakembereinktől - például tb-tanácsadó, jogász - kérdezhetnek, értesülhetnek a családokat érintő változásokról.

Mivel a pécsi és környékbeli anyukák igen hamar megszerették az oldalt, úgy döntött, hogy máshol is érdemes lenne próbálkozni.

- Nem könnyű mindig új tartalmakkal fenntartani egy honlap látogatóinak érdeklődését. A munkánkat a hirdetési szerződések online megkötésének lehetősége is segíti, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag otthonról, számítógép mellől lehet működtetni a honlapot. Szükség van a reklámbevételekre, mert ebből tartjuk fent magukat.

Amit csak lehet, azt Nóra e-mailben intézi, nem akarja, hogy a kicsik napirendjét bármi is megzavarja. Nagyon fontos számára a család támogatása, hiszen nélkülük megvalósíthatatlan lett volna az ötlet. - Nagyon szerencsés vagyok, bár az idősebb családtagjaim, akik nem használják az internetet, sokáig nem értették, mit csinálok. A férjem az első perctől mellettem állt és a mai napig sokat segít, legyen az otthoni munka vagy rendezvény. Sokáig mindent én intéztem, amit a gyermek mellett lehetett, de mára egyre több feladatot sikerült kiszervezni, és igyekszem a személyes találkozásokat, utazásokat a minimálisra csökkenteni. A látogatók számítanak ránk, a munka nem állhat meg.

Nóra számára fontosak a visszajelzések, mert - mint mondta - nélkülük elveszítené a motivációt: jelenleg közel 30 .000 regisztrált anyuka van az Imami oldalakon. - Az első elismerés számunka az Év Anyavállalata 2012. évi versenyen elért első helyezés: több ezren fejezték ki szavazatukkal, hogy elismerik, amit csinálunk - írja a Népszava.

"A mi iskolánk", "A mi óvodánk" és "A mi bölcsődénk" címmel indított pályázatot a Pécsimami Közhasznú Egyesület azzal a céllal, hogy segítse az intézményválasztás előtt álló Baranya megyei szülőket. A kezdeményezés országossá bővült: a pályázat 12 megyében (Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém, Zala), Budán, Pesten, valamint Cegléd és környékén külön-külön, részben azonos feltételekkel és díjakért zajlik.

Országosan eddig több ezren osztották meg gyermekük iskolájával, óvodájával, illetve bölcsődéjével kapcsolatos pozitív tapasztalataikat arra a két kérdésre válaszolva, hogy a szülők miért az adott intézményt választották, illetve miért szeret oda járni a gyermek. A szülők tapasztalatait a szervezők folyamatosan teszik közzé családoknak szóló helyi információs oldalaikon (www.imami.hu), ezzel segítve az iskola-, óvoda- és bölcsődeválasztást. A válaszokért cserébe a szülők garantált ajándékban részesülnek. Ha egy csoportnak, illetve osztálynak sikerül összefogni, értékes díjakat - többek között kirándulást, könyv- és játékvásárlási utalványt - nyerhetnek el. A helyi pályázatok november végéig a következő linken érhetők el: http://www.imami.hu/mi-iskolank-ovodank-bolcsodenk-palyazat

Címkék: óvodák, Imami, gyermekek, iskolák, kultúra, Kaposvár