Kiemelt cél az alacsony iskolai végzettségű, illetve szakképzetlen felnőttek képzése, akiket a hagyományos képzési programok nem, vagy csak nagyon korlátozottan érnek el. A program lehetőséget kínál számukra arra, hogy megszerezzék a szakképzésben való részvétel feltételét jelentő alapfokú végzettséget, valamint arra, hogy a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő szakképzettséget szerezzenek, és ez által javuljon foglalkoztathatóságuk. A képzési projektben való részvétel támogatása hozzájárulhat a társadalmi-gazdasági változások miatt munkahely- és/vagy szakmaváltásra kényszerülő felnőttek foglakoztathatóságának javításához is.


A projekt keretében támogatásban részesülhetnek – foglalkoztatási helyzetüktől függetlenül – azok a tankötelezettségüket teljesített, de öregségi nyugdíjkorhatárt el nem ért felnőtt személyek, akik megfelelnek a programba vonás feltételeinek. A közfoglalkoztatás START mezőgazdasági projektjéhez kapcsolódó képzések közül Somogy megyében a háztáji növénytermesztő és tartósító, valamint a háztáji növénytermesztő és állattartó képzések indultak el 11 településen, összesen 185 fő bevonásával. A munkáltatói igényre épülő országos közfoglalkoztatási programokhoz kapcsolódó képzések keretében jelenleg vízügyi fenntartókat, kisgépkezelőket és erdőművelőket képeznek, közel 100 főt. Ez évben a program keretében csak a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzések támogatására van lehetőség.


A programba vonás feltételeiről, valamint a képzési formákról információk a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjától kérhetők, illetve a www.munka.hu honlapon találhatók.

Címkék: motiváció, felnőttképzés, nagyobb, esély, program, kultúra