Pénteken a Demokratikus Koalíció koszorúzta meg Nagy Imre szobrát. Az MSZP Kaposváron tartja központi ünnepségét, hétfőn itt mond majd beszédet Mesterházy Attila is. A városi ünnepségek jövő kedden kezdődnek és este gálaműsorral érnek véget.

Az 50-es évek hangulatát idézték fel a Klebelsberg kollégium diákjai. Az 56-os forradalom és szabadságharc hangulatát és az emberek érzéseit mutatták be. A rádióból Nagy Imre is megszólalt.

A szocializmus hangulatát a katolikus iskolában is sikerült megteremteni. Úttörő dalra vonultak be a diákok, a forradalmi hevületet pedig zenés verssel varázsolták a tornacsarnokba.

Balás Béla megyéspüspök testközelből követte az ’56-os eseményeket a pesti belvárosban. Azt mondta, a humor és a félelem fura egyvelege volt jelen végig azokban a napokban.

- Durr, jönnek a könnygáz gránátok, akkor szagoltam először és utoljára, keserves nem kívánok senkinek, tényleg csorog az ember könnye, majd ki szakad a szemed, bedagad az orrod, egy pánik kerített el engem is és a többieket is - mondta a megyés püspök, Balás Béla.

Délután a Demokratikus Koalíció Somogy megyei szervezete és szimpatizánsai koszorúzták meg a Nagy Imre szobrot.

- Nagy Imre az a személyiség, akit a demokrácia zászlajára tűzhet, egy kaposvári politikus, aki a mai modern Magyarországon a demokrácia szimbóluma, jelképe - mondta a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, Kolber István.

1956 őszén Kaposváron is megmozdultak az emberek.

- Október 26-án jelentős tüntetésre került sor a Petőfi téren, több ezren tüntettek, október 28-án apróbb izgalmas megmozdulások voltak, a csúcspont október 31-e volt, amikor a Kossuth téren 10 ezres tömeg vett részt - mondta Szántó László történész-főlevéltáros.

A Magyar Szocialista Párt Kaposváron tartja országos ünnepségét - ezt ma jelentette be Pintér Attila. A szocialista képviselő továbbá a következő közgyűlésen kezdeményezi fogja, hogy Nagy Imréről utcát vagy teret nevezzenek el a somogyi megyeszékhelyen, méltó emléket állítva így az 56-os forradalom és szabadságharc miniszterelnökének.

Kaposváron kedden tartanak ünnepi megemlékezést Nagy Imre szobránál. Ezt követően a megemlékezés virágait helyezik el a Szabadság angyala emlékműnél. Első ízben rendez a város ünnepi gálaműsort, ahol a Szabadságért Kaposvár Emlékérmet adják át a Szivárvány Kultúrpalotában.

Címkék: demokratikus, mszp, ünnepel, város, Kaposvár, kultúra