Az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó hosszú hétvégék a belföldi turizmusban fontos szerepet játszanak. A Magyar Turizmus (MT) Zrt. korábbi kutatása szerint a megkérdezettek 35,9 százaléka a legszívesebben az augusztus 20-i ünnep alkalmával, harmada húsvétkor, 23,6 százaléka pünkösdkor utazik. Ezen kívül népszerű még az október 23-ához kapcsolódó hosszú hétvége (20%) és a szilveszteri időszak (20%) is.

A Szállás.hu online turisztikai szolgáltató kutatása szerint a belföldi turizmust tovább élénkítheti az idei munkarend. Elsősorban a 35 év alattiak kelnek útra ilyenkor, az idősebbek otthoni pihenésre használják ki az időt.

A nyári időszakon kívül tett utazásokkor a legtöbben a városlátogatás, a gyógy- és wellness-fürdők, valamint a kulturális látnivalók, műemlékek iránt érdeklődnek. Emellett a várak és kastélyok, nemzeti parkok és a természetjárás, valamint a fesztiválok és a világörökségi helyszínek látogatása is a kedveltebb tevékenységek közé tartoznak.

Míg nyáron a foglalások értéke egy éjszakára átlagosan 6000 forint volt, addig ősszel ez az érték 17 000 forint fölé kúszik. Ősszel közel 50 százalékkal megnő a foglalások aránya a wellness szálláshelyekre, melyek jellemzően magasabb árkategóriába esnek, így egyfelől ezzel magyarázható a megugrás. Másfelől ősszel csupán átlagosan 2,5 éjszakát töltünk el egy szálláshelyen, szemben a nyári hónapokra jellemző 8 éjszakával, rövidebb időszakra pedig hajlandóak vagyunk többet is költeni.

Mivel ezúttal két hosszú hétvége is esik az október 1. és november 30. közti időszakra, vélhetően ezzel magyarázható, hogy a tavalyi - egy hosszú hétvégés - időszakhoz képest az átlag két éjszakáról két és fél éjszakára nőtt a foglalások átlagos hossza. A legnépszerűbb célpontok a főváros, valamint egyes megyeszékhelyek és fürdővárosok.

Ha közel esik egymáshoz két hosszú hétvége, akkor az első sikeresebb a szállodák szempontjából, a másodikra már alacsonyabb a foglaltság - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak a Szállodaszövetség főtitkára. Kovács István emlékeztetett: idén már volt arra példa, hogy két ünnep közel esett egymáshoz: március 15-ére többen utaztak el, mint a két héttel későbbi húsvéti ünnepekre. Ráadásul Mindenszentek sokkal inkább családi ünnep, így az elutazás célja inkább rokonlátogatás, a pihenés, a wellness háttérbe szorul ilyenkor.

A főtitkár szerint a hosszú hétvégék nyertesei elsősorban a wellness-és gyógyszállók, valamint a vidéki fürdőhelyek, ugyanakkor Budapest és a nagyvárosok nem tipikus desztinációk ilyenkor. Kovács István úgy látja, a szállodák 80-100 százalék közötti foglaltsággal üzemelhetnek az előttünk álló időszakban, az ünnepek alkalmával egyértelműen a belföldi vendégkör a meghatározó.

(Forrás: Pénzcentrum)

Címkék: turizmus, fellendülés, wellness, hosszú hétvége, utazás, kultúra