Somogyban a természetes életközösségek legnagyobb részét az erdők adják, amelyek megyénk területének több mint negyedét teszik ki: ez az egyik legmagasabb erdősültségi arány Magyarországon. Ez a hatalmas rengeteg számos kikapcsolódási lehetőséget rejt: az arborétumok például növényritkaságokkal, lágyszárúak és fásszárúak színes kavalkádjával, míg a parkerdők az érintetlen természet nyugalmával, valamint változatos tanösvényekkel várják a természetjárókat.

Az erdők látogatottságának mérése jelenleg megoldhatatlan feladatnak tűnik, azonban a SEFAG szakembereinek tapasztalatai azt mutatják, hogy fokozatosan nő az érdeklődés a minket körülvevő természet iránt. Ezt a trendet támasztják alá a Sziágyi Erdei Iskola adatai is: az idei évben várhatóan eléri az 1.500-at a látogatók száma, ami több mint 10%-os emelkedést jelent 2011-hez képest. A pontos adatok a következőképpen néznek ki:


Mutató \ év    2007    2008    2009    2010    2011    2012      I.-III. n.é.       
Vendégéjszakák száma (db)    1 921    1 981    2 310    2 975    4 013    3 200       
Létszám (fő)    615    657    826    1 114    1 357    1283        
Erdei iskolás programok (óra)    90    115    210    329    335    331     

A SEFAG Zrt. közjóléti tevékenységének fontos részét képezik azok a rendezvények, amelyek segítségével a fiatalok megismerkedhetnek a természet szépségeivel, kedvet kapnak az erdei túrákhoz, kirándulásokhoz, vagyis tovább növelik az erdőlátogatók számát megyénkben. Ilyen programsorozat az Erdők hete is, amelyre október első napjaiban több száz kisiskolás hivatalos Kaposváron, az erdőgazdaság központjánál, a Sziágyi Erdei Iskolában és a SEFAG valamennyi erdészeténél.

A SEFAG Zrt.-ről röviden:
A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. az ország egyik legjelentősebb erdőgazdálkodója, mintegy 86.000 hektár állami területet kezel a Dél-Dunántúlon. Az erdőfelújításhoz szükséges csemeték, szaporítóanyag nagy részének előállítását a társaság leányvállalata, a MAG-Csemete Kft. végzi, az erdészeti gépjárművek gyártásával, forgalmazásával foglalkozó ERDŐGÉP Kft. szintén 100%-os tulajdonú leányvállalat. A SEFAG Zrt. területein kitermelt faanyag egy részének feldolgozása az egykori Cs-Fa Kft., 2012. szeptember 1-jei beolvadását követően Csurgói Faipari Gyár néven működő üzemegység telephelyén történik.

A SEFAG Zrt. egyben az ország legnagyobb vadgazdálkodója is, 103.000 hektáron végez vadászati és vadgazdálkodási tevékenységet. A nyolc különálló területen minden hazai nagyvad megtalálható és vadászható. A társaság kezelésében levő állomány minőségét fémjelzi, hogy a nyolcból hét vadászterület különleges rendeltetésűvé nyilvánított, kiemelkedő genetikai értéket képvisel.

A vadászvendégek és az ökoturizmus rajongóinak kényelméről több vadászház, valamint a Hotel Kardosfa gondoskodik, utóbbi a Zselici Tájvédelmi Körzetben 23 szobával várja vendégeit. A vállalat életében a közjóléti tevékenység szintén kiemelt jelentőséggel bír, a SEFAG Sziágyon erdei iskolát, Mesztegnyőn kisvasutat üzemeltet, valamint számos parkerdőt és arborétumot is gondoz.


Címkék: parkerdők, zrt, erdei, Sziágy, Sefag, iskola, kultúra