A közismereti órák számát is lecsökkentenék. A diákok és a pedagógusok is örömmel fogadják a kezdeményezést. Arra számítanak, így jobban lehetne motiválni a fiatalokat.

Még a hősökről beszélgetnek az építőipari 10.-es diákjai magyar órán. Lehet, hogy már nem sokáig. Irodalomtörténet helyett lehet, hogy képregényt készítenek majd. Az új kerettanterv ajánlásai között ugyanis ez is szerepel. A tervek szerint a felelést és a dolgozatírást is megúsznák a diákok.

- ...akkor inkább járnának iskolába a diákok, minthogy stresszeljenek dolgozat előtt és jobban éreznék magukat órákon... - mondta Albert Vivien.

A közismereti tárgyak számát lecsökkentenék. Hetente csupán 45 perc jutna magyarra, matekra és történelemre. A diákok egyébként ezeket a tárgyakat szeretik kevésbé. Ebben az iskolában például harmaduk megbukik valamelyikből. A terv szerint az elméleti tudás halmozása helyett csoportokban dolgoznának. Az Oktatáskutató Intézet szerint így jobban tudnák ösztönözni a gyengébb képességű tanulókat.

- Olyan motivált példát kapnak, és azt valóban úgy oldják meg a tanulók, hogy közben a fegyelem fenntartható, és értékelhető eredményt tudnak felmutatni - mondta a Faipari Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, Agócs Attila.

A kerettanterv a mostani 4-5 évről 3-ra csökkentené a képzést.

- Ez első ránézésre nagyszerű, hiszen a tanulók rövidebb idő alatt jutnak egy szakmához amiben dolgozni tudnak - mondta az Eötvös Lóránd Műszaki Szakközépiskola igazgatója, Horváth Miklós.De lehetőségük lesz tovább tanulni is. És leérettségizni. A diákok életszerű tapasztalatokat szerezhetnek a szakmai műhelyekben.

De lehetőségük lesz tovább tanulni is. És leérettségizni. A diákok életszerű tapasztalatokat szerezhetnek a szakmai műhelyekben.

- Azok a kompetenciák, illetve közismereti részek is becsempészhetők a tantárgyakba amelyek az elmúlt részeknél kimaradnak. Fizika, kémia, matematika ezek mind belekerülhetnek a szakmai gyakorlati tárgyak közé is - mondta a TISZK igazgatója, Horváth Zoltán.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet célja, hogy a sokféle általános iskolából érkező, többségében alulszocializált, motiválatlan, ismerethiányokkal küszködő tanulókat a korosztályt érintő témákkal meg tudják szólítani.

Címkék: felelés, motiváció, dolgozat, padagógus, szakiskola, oktatás, kultúra