A Magyar Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szövetség először járt Kárpátalján, fontosnak tartják a magyarok összetartozását és értékeinek a továbbvitelét.

MAGYISZ Kárpátalja

(Turul emlékmű)

A hétvégén három megyéből, Somogyból, Baranyából és Borsodból vettek részt a kiránduláson. Köztük voltak polgármesterek, a MAGYISZ tagjai és hagyományőrzők is.

(Millecentenáriumi honfoglalási emlékmű)

- A hit, a remény és a szeretet jegyében indítottuk útjára ezt a missziót. Az az emberi összetartás, ahogy ők élnek ott Kárpátalján, abban a szegénységben, azt nem lehet élő szóban kifejezni. Civil szervezetekkel találkoztunk, olyanokkal, mint a MAGYISZ, és legfőbb célunk az együttműködés elindítása, megállapodás. Kárpátalja azon részeit látogattuk meg, amelyek leginkább magyar lakta települések - mondta a KaposPontnak a MAGYISZ elnöke, dr. Orbán István.

A delegációt Beregszász polgármestere, Gajdos István fogadta. Látogatást tettek a Vereckei-hágón, ahol megkoszorúzták a millecentenáriumi honfoglalási emlékművet, jártak Munkácson a várban, a Turul emlékműnél és Rákóczi fejedelem emlékművénél is.

MAGYISZ Kárpátalja 3

(Szolyvai Emlékpark koszorúzása)

Szociális ellátó otthonokat és gyermekintézményeket kerestek fel, és az ifjúságvédelmi szövetség elnöke ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben Balatonlellén állítanak egy emléktáblát a gyermekáldozatokért és gyermekjogokért.

Címkék: Orbán István, MAGYISZ, Kárpátalja, együttműködés, látogatás, kultúra