A kulturdiplomáciai eseményre várhatóan több mint 600 résztvevő érkezik a Balaton-partra. Siófokra várjuk Áder János köztársasági elnök mellett az észt és a finn államfőt, továbbá minisztereket, szakembereket, tudósokat.

A kongresszus két évtizedes történetében Magyarország másodjára ad otthont a találkozónak, az elsőre az államalapítás 1100 éves évfordulóján, 1996-ban került sor. Tizenhat év elteltével Budapest után ezúttal Siófok a helyszín, ahova meghívást kapott az észt és a finn államelnök, a finn parlament elnöke, míg az Oroszországi Föderáció részéről a kulturális miniszter képviseli hazáját az összejövetelen.

Az, hogy a rendezvénynek Siófok adhat otthont, valójában diplomáciai sikerként is értékelhető, hiszen a kongresszus szervezési időszakának elején a még Schmitt Pál vezette Köztársasági Elnöki Hivatal szerette volna budapestivé tenni a világtalálkozót.

A nagyszámú résztvevőnek köszönhetően nemcsak a kongresszusnak helyt adó Hotel Azúr, de a város többi szállodája is főszezoni telítettséggel üzemel a jövő héttől, így mondhatni a turisztikai főidény további egy héttel meghosszabbodott Siófokon.

A Világkongresszuson a résztvevő államok magas szintű diplomatái képviselik országukat Siófokon, az egyes államokból ráadásul szép számmal érkeznek az üzleti élet képviselői is. – Mindez hatalmas reklám és bemutatkozási lehetőség Siófok számára, hiszen a résztvevőkön túl a nemzetközi és a hazai média is városunkra figyel a Finnugor Népek VI. Világkongresszusa okán – húzta alá Balázs Árpád, Siófok polgármestere, és hozzátette: Oroszország és az Orosz Föderáció egyes tagköztársaságainak jelentős részvétele miatt Siófok ismertté válik egy olyan hatalmas és fejlődő turisztikai piacon is, mint amilyen az oroszoké.

A háromnapos rendezvény szakmai része ugyan zárt ajtók mögött zajlik majd a Hotel Azúr konferenciatermeiben, a város intézményei és Fő tere ugyanakkor számos érdekes kísérőrendezvény helyszíne lesz.

Kálmán Imre szülőházában már látogatható Szemadám György festőművész, író kiállítása. Az Emlékház emeleti galériáján a művész hangsúlyos színmezőkkel és határozott kontúrokkal készült alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

Ugyancsak kiállítással csatlakozik a kongresszus programjaihoz a Kálmán Imre Kulturális Központ, ahol az észt köztársaság egykori elnökének tárlata várja az érdeklődőket. A nagy észt államférfi, Lennart Meri jól ismerte a finnugor világot, mi több: küldetésének tartotta, hogy elmesélje az észtek és nyelvrokon népeik ősi történetét, választ keresve a kérdésre: kik vagyunk, honnan jöttünk és merre tartunk. Lennart Meri számos filmet készített, amelyek a finnugor kultúrtér földrajzi és történelmi kiterjedését hangsúlyozták. Meri filmjeinek elkészítéséhez 1969–1988 között több ízben expedíciót szervezett a finnugor népek lakóterületeire. A filmes vándorutak során keletkezett gazdag fotóanyag, a finnugor világ bejárásának története elevenedik meg a Kálmán Imre Kulturális Központban szeptember 4-től látható Vízimadarak népei – Lennart Meri filmes vándorútjai 1969-1988 címet viselő tárlaton, amely a Budapesti Néprajzi Múzeum Finnugor anyagával együtt lesz látható szeptember 29-ig.

A kiállítások mellett Siófok megújult Fő terén is számos érdekesség várja a városba látogatókat. A Víztorony lábánál szeptember 5-TŐL a régi kézművesipar tradicionális termékeivel, régi magyar mesterségekkel - többek között kékfestéssel vagy a papírmerítéssel, kerámiakészítőkkel - ismerkedhetnek az érdeklődők.

A kongresszus nyitónapjának unikuma a Béke Jóságos Angyala szobor avatója lesz. Az aranyozott bronz alkotás a Jótett Világa Jótékonysági Szervezet Nemzetközi Szövetségének, a Kultúra és Művészet Nemzetközi Akadémiájának valamint az Orosz Nyelvű Írók Nemzetközi Föderációjának közös ajándékaként kerül Siófokra. A béke jóságos angyala a siófoki hajókikötő keleti mólójának csúcsán kapott helyet, így a hajóval érkezőket mostantól a kezében békegalambot tartó angyalszobor köszönti majd. Volovik Oleg Jevgenyijevics, az Orosznyelvű Írók Nemzetközi Föderációjának elnöke elmondta, hogy a közel 1 tonnás súlyú, aranyozott bronz szobor a béke, a barátság és az egyetértés nemzetközi szimbóluma. Alkotója Pjotr Sztronszkij ismert orosz szobrászművész, aki több mint 20 békeangyalt készített már 2006-óta.

A világtalálkozó utolsó napján, szeptember 7-én szűkebb protokolláris találkozóra is sor kerül városunkban, amely tovább erősítheti Siófok és Finnország együttműködését. Balázs Árpád polgármester a városházán látja vendégül a világkongresszus alkalmából a Balaton-partra látogató finn parlamenti elnököt. Siófok finn testvérvárosa Oulu, a skandináv településsel a város legendásan jó viszonyt ápol.

A Világkongresszusról:
A Finnugor Világkongresszus célja és feladata elsősorban a kulturális hagyományok megőrzése, így a rendezvények az elmúlt időszakban elsősorban e témakör köré szerveződtek. A 2012-es összejövetelen azonban már a gazdaság is hangsúlyos szerepet kap, a Finnugur világtalálkozó történetében idén először cserélnek eszmét a résztvevők a gazdasági kerekasztal keretein belül. Ez utóbbi csoportosulás a találkozó második napján, szeptember 6-án csütörtökön ül össze először.
A kongresszus tagjai 5 szekcióban (1. etnopolitika, 2. nyelv és oktatás, 3. kultúra és informatika, 4. demográfia és egészségügy, 5. ökológia) és 3 kerekasztal körül tanácskoznak majd. A kerekesztalok résztvevőinek egyik csoportja a finnugor ifjúság jelenének és jövőjének problémáit vitatja majd meg, egy másikban a résztvevő országok parlamenti képviselői ülnek le, míg a harmadik kerekasztal tagjai üzletemberek, akik a jövőbeni szorosabb gazdasági együttműködés lehetőségeit tárgyalják.
Ugyancsak a Finnugor Világtalálkozó kapcsán, de már csak a kongresszust követően az Orosznyelvű Írók Nemzetközi Föderációja emléktáblát avat Denikin (Gyenyikin) tábornok emlékére Balatonlellén. A orosz cári hadsereg egykori altábornagya, a fehérek egyik legfontosabb tábornoka a déli front parancsnokaként harcolt a bolsevikok ellen. A sikertelen küzdelem után kellett elmenekülnie hazájából. A tábornok 1922 és 25 között élt Balatonlellén, ott írta meg polgárháborús emlékiratait. Művéből Putyin elnök gyakorta idéz, a tábornokot az egyik legnagyobb hazafiként szokta emlegetni, így nem is csoda, hogy az íróföderációnál szorgalmazta: keressék meg azt a magyarországi házat, ahol a tábornok papírra vetette emlékeit. A ház fellelését Siófok polgármestere is támogatta a megyei sajtó segítségével.

A Finnugor Világkongresszus története:
A Finnugor Világkongresszus a finnugor és a szamojéd népeknek a kormányoktól és politikai pártoktól független képviselő fóruma. A nagy nemzetközi eseményekhez hasonlóan a finnugor népek is négyévente tartják meg találkozójukat.
A kongresszusban Magyarország, Észtország és Finnország, valamint az Oroszországban élő finnugor népek vesznek részt társadalmi szervezeteken, illetve mozgalmakon keresztül. Az eddig öt alkalommal megrendezésre került, mozgalomszámba menő esemény legnagyobb jelentősége a finnugorság önazonosságának megteremtése.
A világkongresszust húsz évvel ezelőtt, 1992. decemberében Sziktivkarban, az oroszországi Komi Köztársaság fővárosában hozták létre azzal a céllal, hogy fejlessze és oltalmazza a világ több mint 20 finnugor népének nemzeti öntudatát, kultúráját és nyelvét, bővítse az együttműködést e népek között, valamint segítse a finnugor népek önrendelkezési jogának megvalósítását a nemzetközi normák és elvek alapján. Ezen a tanácskozáson fektették le az alapelveket, valamint hagyták jóvá a világ finnugor népeinek együttműködéséről szóló nyilatkozatot, amely szerint a Világkongresszus alapvető célja, hogy az önálló államisággal nem rendelkező finnugor népek képviseltethessék magukat nemzetközi fórumokon. A Finnugor Népek Világkongresszusa mára kikerülhetetlen politikai tényezővé vált.
A világon több mint 24 millió ember beszéli anyanyelvként a finnugor nyelvek valamelyikét. A legnagyobb lélekszámú finnugor népek a magyarok, a finnek, az észtek és a mordvinok. A Finnugor Világkongresszusban az 1992-ex alapításkor 11 nép vett részt, azóta a tagok száma 25-re bővült.

Címkék: világkongresszus, hatodik, finnugor, találkozó, Siófok, kultúra