Szeptember 3-án 15.398-an kezdik meg az idei tanévet Kaposváron. Az ezzel járó költségek kigazdálkodása sok családnak okoz problémát, ezért az önkormányzat idén is kiemelt feladatként tekint a gyermekek, családok támogatására.

- A gyermekeink a legfontosabbak, ezért fokozottan figyelünk arra, hogy anyagi helyzete miatt senki se szenvedjen hátrányt, akár a tanulmányairól van szó, akár az iskolai étkeztetésről - mondta Szita Károly. A polgármester bejelentette: az idei tanévben összesen 632 millió forintnyi támogatáshoz jutnak a kaposvári diákok. A legnagyobb összeget - 470 millió forintot - az ingyenes vagy kedvezményes étkezési lehetőség biztosítására fordítja az önkormányzat.

5200 gyermek jut ingyenesen a tankönyvhöz, ez 63 millió forintba kerül. Természetesen idén is egy teljesen felszerelt tolltartót ajándékoz a város az általános iskolai tanulmányokat megkezdő 700 kisgyermeknek.
- A tavalyi év sikere és az új közművelődési törvény testnevelési óraszámokra vonatkozó rendelkezése is megerősítette azt a törekvésünket, mely szerint minden általános iskolást megtanítunk úszni. Ennek az éves költsége 10 millió forint, csakúgy, mint a korcsolyázási lehetőség biztosítása a jégcsarnokban - fogalmazott a városvezető.

A város gondolt a főiskolásokra, egyetemistákra is. Havi hatezer forint személyenkénti albérleti támogatást igényelhetnek azok a kaposvári diákok, akik más településen folytatják felsőfokú tanulmányaikat, s nem kaptak kollégiumi ellátást. Ezen felül 50 - Kaposvár által fenntartott - kollégiumi helyre is pályázhatnak diákok.
A Bursa Hungarica ösztöndíj keretében idén 17 millió forint áll rendelkezésre. Ősszel a felsőoktatásban tanuló kaposváriak pályázhatnak a Kaposvár Számít Rád ösztöndíjra is, ennek a támogatásnak a mértéke havi 25 ezer forint.

A cigány tanulók számára ebben az évben is 2 millió forintot különített el a város, ezt az összeget azon tanulók között osztják szét, akik rossz szociális helyzetük mellett is jó tanulmányi eredményt érnek el.

Összességében elmondható, hogy a 2012/2013-as tanévben a kaposvári diákok csaknem 30 százaléka részesül valamilyen támogatásból.
- Mindazok, akik úgy érzik, hogy segítségre van szükségük, jelentkezzenek a városháza szociális irodáján, ahol munkatársaim készségesen fogadják őket - zárta sajtótájékoztatóját Szita Károly.

Címkék: kezdés, iskola, támogatás, szita károly, kultúra, kaposvár