A pótfelvételi szabályai röviden

A legfontosabb, hogy csak azok jelentkezhetnek, akik az általános eljárásban nem adtak be jelentkezést, vagy jelentkeztek ugyan, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. Szintén lényeges, hogy csak egy intézménybe és egy képzésre lehet jelentkezni.

Azokon az önköltséges képzéseken, amelyeket már az idei általános felsőoktatási felvételi eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 24-én meghatározott ponthatárnál. Amennyiben az adott képzés eddig most indul először önköltséges finanszírozási formában, a ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál, azaz alapképzési szakoknál, egységes, osztatlan képzéseknél 240, felsőfokú szakképzésnél 140 pontnál.

Az általános eljáráshoz hasonlóan a pótfelvételi eljárásban is kétféleképpen nyújtható be a jelentkezés:

elektronikusan, az e-felvételi felületén keresztül, jelentkezési lap kitöltésével és postára adásával. Figyelem! A pótfelvételi eljárásra külön jelentkezési lap készült, amelyet a pótfelvételi képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben, az Educatio Ügyfélszolgálatán és az Oktatási Hivatal Ügyfélszolgálatán lehet beszerezni. Korábbi felsőoktatási felvételi eljárások jelentkezési lapjai nem használhatók a jelentkezéshez.

 

felvi_siker


A jelentkezéshez csatolni kell mindazokat a bizonyítvány- és oklevélmásolatokat, igazolásokat, amelyeket a felsőoktatási intézmények a Felsőoktatási felvételi tájékoztató - 2012. szeptemberben induló képzések c. kiadvány érettségizetteknek, illetve diplomásoknak szóló köteteiben megjelöltek, mint a jelentkezés elbírálásához, pontszámításhoz szükséges dokumentumot. Mindez megtalálható az Egyetemek, főiskolák menüpontban is.

A kitöltött felsőoktatási pótfelvételi jelentkezési lapot az ahhoz mellékelt és megcímzett borítékban kell beküldeni az Oktatási Hivatal 1443 Budapest, Pf. 220 postacímre, legkésőbb augusztus 10-ig.

Az elektronikusan jelentkezőknek a kitöltés után ki kell nyomtatniuk a hitelesítő adatlapot, majd aláírva postázniuk, legkésőbb 2012. augusztus 13-ig. Hitelesíteni az Ügyfélkapun keresztül is lehet, ez esetben nincs szükség a hitelesítő adatlap visszaküldésére.

A kitöltött, aláírt jelentkezési lapot, az e-jelentkezők esetében a hitelesítő adatlapot és - amennyiben nem a felületen töltik fel - a dokumentummásolatokat az alábbi címre kell benyújtani: Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220 - olvashatjuk a felvi.hu- n.

Az eljárás 5000 forintos alapdíj ellenében vehető igénybe, ami banki átutalással, illetve bankkártyával fizethető. Azoknak, akik hátrányos helyzetüket, illetve halmozottan hátrányos helyzetüket a jelentkezési határidőig benyújtva, a jogszabályban meghatározott módon megfelelően igazolják, a pótfelvételi eljárási alapdíj felét, illetve egészét elengedik.

A pótfelvételi ponthatárok a nyár utolsó hetében, augusztus 29-én hírdetik ki.

részletes információ a www.felvi.hu

vagy az oktatási hivatal ügyfélfogadási számán.

Címkék: agusztus 9, felvi.hu, pótfelvételi, határidő, felvételi, kultúra