Jelenleg nagyjából minden második államilag finanszírozott diáknak átlagosan 10 ezer és 30 ezer forint közötti havi tanulmányi ösztöndíjat utal az állam. Az ösztöndíj minimális összege a rendelet szerint 5950 forint.

Az oktatási államtitkárság azt szeretné, hogy csak a kiemelkedő tanulmányi teljesítményt nyújtó hallgatónak járjon ösztönző támogatás. Ezt a lehetőséget a hallgatók tanulmányi rangsora szerinti legjobb 10-20 százaléknak kellene fenntartani" - mondta az Origónak Kis Norbert felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Vagyis a tervek szerint a jövőben csak az államilag finanszírozott hallgatók ötöde-tizede kapna ösztöndíjat, és a mostaninál nagyobb összegeket. Azt, hogy pontosan hány hallgató és mennyi pénzt kaphat, az intézmények állapítják majd meg.

Az oktatási államtitkárságról származó információk szerint attól is függ, hogy hány diáknak fizetnek és mekkora támogatást, hogy az ösztöndíjkereten mennyit kell majd spórolni. Jövőre ugyanis 23 milliárddal kevesebbet kap a felsőoktatás a költségvetési törvényjavaslat szerint, és ezt a pénzt az intézményi átalakítások mellett a tanulmányi ösztöndíjakra költött pénz csökkentéséből takarítaná meg az oktatási államtitkárság.

A szociális ösztöndíjakhoz viszont nem nyúlna az államtitkárság - szociális alapon például a fogyatékossággal élők, a halmozottan hátrányos helyzetűek vagy az árvák kaphatnak pénzt, havi 23 800 forintot.

Az államtitkárság a juttatások rendszeréről a napokban kezdi az egyeztetést a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával - írja az Origo.

Címkék: egyeztetés, kevesebb, ösztöndíj, kormány, támogatás, kultúra