Az egyik legősibb balatoni mesterség bemutatása, a halászat hagyományainak megőrzése és megismertetése a nagyközönséggel, valamint a turisztikai rendezvénykínálat bővítése egyaránt célja volt a szervezőknek, amikor idén először, hagyományteremtő céllal életre hívták a Balatoni Halászat Napja című rendezvényt.

A Balatoni Halásznap a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület közös szervezésében valósul meg. A Balaton déli partjának kínálatában egyfajta hiányt pótol a Balatoni Halászat Napja, amit idén Balatonföldváron rendeznek meg. Az egész napos rendezvénynek a balatonföldvári Keleti strand ad otthont.

Balaton halászat

– A hagyományőrzés a stratégiánk részét képezi, de ugyanilyen fontos az ismeretterjesztés is. A rendezvénnyel arra törekszünk, hogy az érdeklődők és a horgászok még több információt szerezzenek a Balatonon zajló halászatról. Számos tévhit él még mindig az emberekben, ilyen például az is, hogy a halászok húzzák a hálót, pedig napjainkban egészen más halászati módszereket használunk. Ezen a rendezvényen azonban halászaink valóban húzni fogják a nagyhálót, hogy ezzel felelevenítsék a múltat – mondta Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, és hozzátette: a társaság a Balatoni Halászat Napján igyekszik azt is tesztelni, hogy lehet-e a halászat a szakmaiság mellett idegenforgalmi attrakció is.

balaton halászat 4


– Olyan egyedi rendezvényt szerettünk volna létrehozni, ami széles érdeklődésre tarthat számot, erősíti az emberek környezettudatos gondolkodását, és a balatoni halászat tradícióját. A balatoni hal érték, ami egyben a tópart kiemelt turisztikai terméke, mondhatni bio áru – mondta Fekete Tamás, a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület elnöke, aki arról is beszélt: Balatonföldvár idővel a horgászat déli parti központjává szeretne válni.

balatonos

A rendezvény programkínálata természetesen a halászat és a halak köré épül. Az érdeklődők nemcsak a partról kísérhetik figyelemmel, miként dolgoznak a hivatásos halászok, de maguk is kivethetik a hálót, a strandon bárki kipróbálhatja a tavi háló húzását. Az animációs programok is a halak köré épülnek, és persze a gasztronómiai kínálat is. Mindezeket gyermekszínházi előadás, ír folk&roll színpadi show, este pedig a helyi vitorlás központ bulija egészíti ki.

A látványhalászat elsődleges célja természetesen a hagyományok őrzése és bemutatása, nem pedig a zsákmányszerzés.

Nézze meg videónkat!

 

Címkék: Keleti, Balatoni Halgazdálkodási Zrt., rendezvény, Balatoni Hajózási Zrt., hagyomány, kultúra