A  Bárczi Gusztáv Módszertani Központ és a Kodály Központi Iskola által szervezett második szakkonferencián, intézményvezetők, mentortanárok és pszichológusok tanácskoztak a tehetségkutatás aktuális kérdéseiről.

Szita Károly köszöntőjében úgy fogalmazott: a pedagógusok munkája nélkülözhetetlen a sikerhez, mert ők azok, akik felismerik a tehetséget, azt, hogy melyik gyermek miben nyújthat kiemelkedőt.

A Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács elnöke, Sárdi Péter szerint a tehetségek felkutatásában fontos szerepük van az önkormányzatnak, az intézményeknek és a civil szervezeteknek. Mint mondta: a somogyi megyeszékhely újszerű, egyedi megoldásokat keresve segíti ezt a munkát.

A kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központban emellett külön gyógypedagógiai tevékenységet is folytatnak: egyénileg foglalkoznak a sajátos nevelési igényű gyermekekkel. dr. Benczéné Csorba Margit intézményvezető szerint a tehetségkutatás és azonosítás mellett legalább akkora feladat a tehetség kibontakozását gátló tényezők kompenzálása és a motiválás.

Kaposváron négy akkreditált kiváló tehetségpont is működik: a Kodály Zoltán Központi Iskolában, a Táncsics Mihály Gimnáziumban, a Bárczi Módszertani Központban és a Csányi Alapítványnál. Ezeken a helyeken pályaválasztási tanácsadással segítik a fiatalokat, és figyelemmel kísérik fejlődésüket is.

Címkék: konferencia, iskola, diák, Szita Károly, kaposvár, kultúra