A Marcali Katasztrófavédelmi Kirendeltség műkincsmentési gyakorlatot tartott a balatonkeresztúri római katolikus templomban.

katasztrófavédők gyakorlat 3

A gyakorlaton elméleti és gyakorlati felkészítés is történt a templom és a parókia anyagi javainak, műemlék és műkincs védelmére. A gyakorlaton a Magyar Polgári Védelmi Szövetség is képviselte magát.

katasztrófavédők gyakorlat 4

katasztrófavédők gyakorlat 6

Az utóbbi 10-15 évben gyakorlatilag minden évben fordultak elő a rendkívüli időjárási viszonyokból adódóan olyan veszélyhelyzetek, amelyek magánházakat és védendő intézményeket is érintettek Somogy megyében, ezen belül Balatonkeresztúr községben is.

katasztrófavédők gyakorlat 1

katasztrófavédők gyakorlat 2


Az elméleti felkészítés a település közösségi házában történt. Itt a beavatkozói állomány illetve a mentésben résztvevők is részletes tájékoztatást kaptak arról, hogy egy műemlék épületben keletkezett káresemény során melyek azok a feladatok, amelyeket el kell végezni annak érdekében, hogy a kár a lehető legkisebb mértékű legyen.



A gyakorlati felkészítés a barokk stílusú templomban, illetve annak nyugati részén történt. A feltételezés szerint a templom észak-nyugati tetőszerkezetébe villám csapott és a tető egy része kigyulladt, valamint cserepek is elmozdultak a helyükről. A Marcali Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egységei három járművel, a nagyatádi tűzoltóságról a magasból mentő járműve érkezett a káresethez.

katasztrófavédők gyakorlat 5

(Fotók: SMKI)

A tűzoltók a tüzet rövid időn belül eloltották, majd a tető rongálódott részét lefóliázták, ezzel védve a templomban lévő freskókat. A mentés közben a helyi polgári védelmi alegységek a polgárőrség segítségével a mozdítható értékes tárgyakat kimentették, majd szakszerűen becsomagolták és őrizték azokat. A helyszínt és a műtárgyakat a rendőrség biztosította.

Címkék: csapott, mentési, barokk, Balatonkeresztúr, volt, villám, gyakorlat, kultúra