A felsőoktatásban jelentős változások kezdődtek meg a Nemzeti Felsőoktatási Törvény elfogadásával, amelyeknek egyik fontos eleme a felsőoktatásban tanulók teherviselésének átalakítása, az állami ösztöndíjas és részösztöndíjas rendszer bevezetése azok számára, akik most jelentkeztek, és júliusban nyernek felvételt felsőoktatási intézménybe. A hallgatói szerződés bevezetésének alapvető céljai a leendő diplomások hazájukhoz való kötődésének elősegítése, továbbá a hallgatói életpálya nyomon követése és a tanulmányok befejezésének motiválása, csökkentve ezzel a képzésüket félbehagyó, felsőfokú végzettséget nem szerzők számát.

Az Educatio Nonprofit Kft. feldolgozta a beérkezett jelentkezési kérelmeket, így már részletes statisztikák állnak rendelkezésünkre arról, idén hogyan alakultak a jelentkezések képzési szintenként, munkarendenként, képzési területenként, intézményenként és szakonként.

A  2012-es általános felvételi eljárásra csaknem 110 000 fő jelentkezett, ez 78%-a a tavalyi számnak. Alacsonyabb az elmúlt 3 év jelentkezői számánál, viszont magasabb a 2007-es és 2008-as adatoknál. Jellemzően szerepet játszik a finanszírozás átalakítása, az új rendszerrel kapcsolatos kivárás, és az is, hogy az idén magasabbak az elvárások a jelentkezőkkel szemben, akiknek többsége 19-21 év között van.

A jelentkezők túlnyomó része három helyet jelölt meg felvételi kérelmében, az egy jelentkezőre jutó jelentkezések átlagos száma 3,61. Kiugróan sok, 25-nél több jelentkezést 25 fő nyújtott be, a „csúcstartó" összesen 56 helyre pályázott.

Legnépszerűbb szakok



Az intézmények közül a legtöbb (több mint 13 ezer) első helyes jelentkezőt az Eötvös Loránd Tudományegyetem mondhatja magáénak, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem mintegy 8-8 ezer első helyes jelentkezőjével a képzeletbeli dobogó második és harmadik helyét foglalja el. A főiskolák közül a Budapesti Gazdasági Főiskola vonzotta a legtöbb (mintegy 5600) első helyes jelentkezőt.
A karok szerinti bontásban az ELTE Bölcsészettudományi Kara a listavezető.

Somogyban összesen 2899-en jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe. Ebből 1802-en nappali munkarendben, mindkét finanszírozási formában, 548-an mesterképzésre és 2503-an az állami ösztöndíjjal támogatott képzésekre felvételiztek. A kaposvári lakhellyel rendelkezők közül 1062 felvételező jelentkezett felsőoktatási intézménybe.

A Kaposvári Egyetemre több mint 2400-an jelentkeztek. Az egyetem Állattudományi Karára a legtöbben állattenyésztési mérnöki szakra jelentkeztek, öszesen 131-en. A Gazdaságtudományi Karon a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szak volt a legnépszerűbb. A korábbi évekhez hasonlóan a Művészeti Karon színművész szakra, jelentkeztek a legtöbben, csaknem 400-an. Az egyetem Pedagógia Karán pedig a gyógypedagógus képzés volt a legnépszerűbb, csaknem 200-an adták be ide jelentkezésüket.

A tavalyi évhez képest pozitív változás, hogy nőtt az első helyes önköltséges jelentkezők aránya, a tavalyi 13%-ról 20%-ra. Továbbá a nemzetvédelmi és katonai képzési terület iránt is nőtt az érdeklődés a mesterképzésben.

A jelentkezők 66%-a pedig első helyen alapképzésre jelentkezett. Túlnyomó többségük nappali munkarendben kíván tanulni. A levelező munkarend inkább az idősebb korosztályra és a diplomásokra jellemző.

 

 

Ide kattintva megnézheti az állami ösztöndíjas képzésre első helyen jelentkezők számát képzési területenként.

(felvi.hu)

Címkék: intézmények, felsőoktatás, diákok, felvételi, egyetem, kultúra