- Professzor Úr! Nemzeti ünnepünk alkalmából Széchenyi-díjat vehetett át. Fontosak az elismerések az Ön életében?

- Ez a mi Kossuth-díjunk. Nagyon örülök neki. Jó szívvel fogadtam. A hétköznapokban sokat jelent a munkatársak visszajelzése, de szükség van az ilyen elismerésekre is. Hogy ezt a díjat megkaptam, a kollégák segítségének is köszönhetem.

- Kaposváron végzett. A Táncsics Gimnáziumban már eldőlt, hogy ön kémikus lesz?

- Lényegében igen. Matematika-fizika szakos tagozaton végeztem. Nagyon erős alapokat kaptam a kaposvári gimnáziumban. Második-harmadik évben már szép sikereket értem el tanulmányi versenyeken. Szántó tanár úr hatására választottam a veszprémi egyetemet.

- Ha azt mondom: ketonok homogénkatalitikus redukciója, nem sokan értik miről is beszélek. Pedig egyik kutatási területe volt? Mivel is foglalkozik tulajdonképpen?

- Nem szükséges belemenni ennyire mélyen. A kémián belül megkülönböztetünk szerves és szervetlen kémiát. Én valahol a kettő közötti határterületen dolgozom. Különböző átmeneti fémek speciális vegyületeit állítjuk elő, jellemezzük vizsgáljuk, egyszerű reakcióikat. Ezeket alkalmazhatjuk különböző szerves kémiai reakciókban, például növényvédőszereknél.

Kollár

- Kutatásai rendszeresen megjelennek nemzetközi folyóiratokban is.

- Elsősorban rangos nemzetközi lapokban publikáljuk az eredményeket. Itthon négy-öt évente egy összefoglaló munkát jelentetek meg.

- 9 'alap'-szabadalom fűződik a nevéhez a gyógyszerkémia és a növényvédőszer-kémia területén. Ebből 4 a világ 22 országában bejelentve.

- Ezek a szabadalmak csoportokhoz kötődnek. A gyógyszerek felfedezésében valóban szerepem van. De gyógyszercégek kutatóval együtt dolgozunk. Csapatmunka. A biológia tesztelésben én már nem kerülök be. Az én munkáim melléktermékei azonban ott vannak.

- Professzor Úr! Gyakran jön a szülővárosába, Kaposvárra?

- Vannak itt rokonaim, itt él édesanyám. És középiskolás osztálytársaim is. Havonta egyszer jövünk.

- A komoly szakmai tevékenység mellett mit csinál a szabadidejében?

-  Látványos tevékenység nincs az életemben. Ha van egy kis időm elutazunk,  szívesen olvasok, vagy zenét hallgatok. A sport is fontos az életemben, minden este kocogok. De valójában a kutatás nagyon jól kitölti az időmet, Borzasztóan élvezem, akár naponta 10-12 órát is képes vagyok vele foglalkozni. Regenerál, és karbantart.

- Mit szeretne elérni?

- A Széchenyi-díj olyan magas tudományos kitüntetés, ami után másra nem is vágyhatok Magyarországon. Szakmailag azonban vannak terveim. Legutóbb fél órát beszélgettem  kollégáimmal, és egyből 5-10 évnyi kutatási téma került elő.

- Három gyermeke van. Örökölte-e valaki közülük a kémia szeretetét?

- Középső fiam Dénes, és legkisebb fiam Levente is szerette, illetve szereti a kémiát. Az már eldőlt, Dénes nem lesz vegyészmérnök. Ő a BME építőmérnök szakos hallgatója. Leventében bízom, 11. évfolyamos gimnazista és valószínű, hogy ilyen pályára kerül.

Kollár

Dr. Kollár László egyetemi tanár, PTE Természettudományi Kar Szervetlen Kémia Tanszék vezetője

Kattintson ide, és olvassa el dr. Kollár László életrajzát!

Címkék: Kollár, kémikus, tudományos, László, kitüntetés, kultúra