A Kaposvári Egyetem nyelvészeti és irodalmi tanszékének adjunktusa, Gombos Péter egy régi meseötletét fejezte be és adta le a pályázatra. A mesék sokat említett, de méltánytalanul mellőzött manójáról írt: elromlik az iránytű és sejthető, hogy mindenféle gonosz erők szeretnék az iránytűt megkaparintani, hogy ezután ne csak a jó oldalnak mutassa a jó irányt. Ebből következik egy bonyodalom. A manónak vannak segítői, akik segítenek az iránytű megjavításában, visszaszerzésében - mesélte  a szerző, Gombos Péter.

Gombos Péterén kívül még 32 mű érkezett az idei Schwajda György drámapályázatra. Az eredményhirdetésre a direktor özvegye is ellátogatott.

A beérkezett pályaművekből hetet minősített a zsűri, amelyből hármat emltek ki. Kettő megosztott első helyet kapott, egy pedig elismerést.

A zsűri elnöke szerint amellett, hogy szórakoztató, jól megírt darabokról van szó, a szerzők nem mertek a mai élethez hozzányúlni.

- Olyan mai történetet ahol a gyerekek egy az egyben magukra ismerhetnek, a saját problémáikkal találkoznának, vagy ahhoz kapnának segítséget, ilyennel nem találkoztunk, tehát régi mesetoposzokat működtetett minden győztes, de ezekben új tartalmak megjelentek - mondta a zsűri elnöke, Novák János.

Schwajda György 2008 júliusától 2010 áprilisban bekövetkezett haláláig volt a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója. Emlékét az utódok ezzel az évenként kiírt drámaírói pályázattal is ápolni akarták.

- A lehető legtermészetesebb az, hogy azzal emlékszünk rá, azzal ünnepeljük őt, ami neki a legfontosabb volt, az írással, a drámaírással és nagyon szívet melengető, hogy minden évben ilyen sok ember veszi a fáradságot, a bátorságot, hogy jeligével megírja, ami a neki a legfontosabb és elküldje - vélekedett a zsűri tagja, Schwajda Gergő.

A színház nem tartja meg magának a darabokat. Azokat más teátrumoknak és dramaturgiával foglalkozó cégeknek is felajánlják. A Csiky felolvasóestjein azonban bizonyára hallhatók lesznek a jövőben.

A zsűri dicséretben részesítette Gombos Pétert, Iránytű című művéért. A megosztott első díjat pedig a debreceni Csokonai színház színész-rendezője, Jámbor József A Három deviáns című művéért, valamint Kövesdi Miklós Gábor humorista Ignác című munkájáért kapta.

Nézze meg videónkat:

 

 

Címkék: schwajda, dráma, Csiky, színház, pályázat, kultúra