Országosan 20 ezer diák nevezett az úgynevezett Vesd bele magad programra. Somogyban tíz iskola vesz részt a kezdeményezésben, amelynek célja, hogy a gyerekek megtudják: milyen különbségek vannak a friss és a bolti zöldségek, gyümölcsök között.

A gyerekek alig várták, hogy munkához láthassanak a kaposvári gyakorló iskolában. Először ültető cédulára írták melyik cserépbe, mit vetnek. Majd beleszórták a magvakat, betakarták földdel és megöntözték őket.

- A gyerekek szívesen végzik, nagy jelentősége van, mert a gyerekek megtapasztalják a friss, egészséges, vegyszermentes zöldségek, gyümölcsök ízét - mondta a Gyakorló Általános Iskola egyik osztályfőnöke, Talliánné Papp Emőke.

A gyakorlósok egyedüli városi iskolaként vesznek részt a Vesd bele magad programban.

- Én otthon hazaviszem és az erkélyre ültetem ki őket - mondta a Gyakorló Általános Iskola 4/C-s tanulója, Molnár Viktória.

Az elvetett zöldségek az iskola teraszára kerülnek. A többit otthon kell gondozniuk a tanulóknak.

- Kell hozni egy füzetet, abba írjuk, hogy mit vetettünk, hogy gondozzuk őket, meg ilyenek - mondta a Gyakorló Általános Iskola 4/C-s tanulója, Fodor Tamás.

A szennai iskolások is szerdán kapták meg a magokat. A falusi gyerekeknek azonban nem volt újdonság a kertészkedés.

- Kell öntözni, figyelni kell, hogy ne tegyünk sokat egyhelyre, mert egybenőnek, meg közel se tegyük őket egymáshoz - mondta a szennai Fekete László Általános Iskola tanulója, Horváth Zalán.

A versenyben való részvétel feltétele, hogy a gyerekeknek rajzokon és fotókon kell a növények fejlődését szemléltetniük.

- Cél az, hogy megérezzék a saját munka gyümölcsét, a saját maguk vetett zöldségek ízét, zamatát. Közel 20 ezer általános iskolás vesz részt a programban - mondta telefonon a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének tagja, Bognár István.

Tavaly a balatonboglári iskola lett a befutó. Ők örülhettek a főnyereménynek, a háromnapos osztálykirándulásnak.

Címkék: mag, ültetés, iskolák, gyerekek, verseny, kultúra