Ma, 514 éve annak, hogy Somogy Vármegyének II. Ulászló király a megyék közül elsőnek megyecímert és pecséthasználati jogot adományozott.
Ezt ünnepelték ma a régi Vármegyeházán. Gelencsér Attila beszédében elmondta: a régi vármegyeháza szimbóluma annak, hogy a tapasztalat és a hagyomány megvan ahhoz, hogy új megyét építsenek.  "Olyan megyét építünk, amely a munka, a család, a becsület és hagyományt tekinti fundamentumának. Oylan megyét építünk, amely európia értelemében is versenyképes, amely nem a hatalmat, hanem a somogyi embereket szolgálja" - tette hozzá az elnök.

Az ünnepségen részt vett Szászfalvi László is. "A pénzügyi gazdasági válság oka az ember válsága, az emberi válság, a lelki morális válság. A pénzügyi intézmények okozta válságot emberi döntések, felelőtlenség, önzés, az extraprofit hajszolása okozta és okozza" - mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Hozzátette: a válságból egyetlen kiút van, ha a vallási, kulturális és történelmi hagyományainkra támaszkodunk a mindennapjainkban.

Idén Somogy a legmagasabb kitüntetéssel a kaposváriak munkáját ismerte el. A díjat és a címerrel díszített gyűrűt Szita Károly polgármester vette át.

Címkék: gelencsér, ünnep, megye, kitüntetés, somogy, kultúra